ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP / Škorin Domovinski pokret nema najveću potporu u Slavoniji, nego u drugom bastionu HDZ-a

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Ivo Cagalj/PIXSELL, Davor Javorovic/PIXSELL

Rezultati istraživanja Cro Demoskop, agencije Promocija plus za RTL, otkrivaju popularnost Domovinskog pokreta

10.3.2020.
17:30
Luka Stanzl/PIXSELL, Ivo Cagalj/PIXSELL, Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Domovinski pokret bivšega predsjedničkog kandidata Miroslava Škore u prvom istraživanju Cro Demoskop od osnivanja te stranke, a koje je za RTL u ožujku provela agencija Promocija plus, smjestio se na visoko, treće mjesto, odmah iza SDP-a (29,3 posto) i HDZ-a (26,7 posto), s 11,5 posto potpore. 

Taj rezultat potvrdio je da se Škorina popularnost s predsjedničkih izbora, kada se u prvom krugu smjestio na treće mjesto s 24,45 posto glasova i kao nezavisni kandidat dobio 465.000 glasova, prelila i na njegov nedavno osnovani Domovinski pokret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji najveća potpora Domovinskom pokretu Miroslava Škore

Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jest činjenica da, prema rezultatima Cro Demoskopa, najveću potporu Škorin pokret ne bilježi u pjevačevoj rodnoj Slavoniji, već u Dalmaciji. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika potpora u te dvije regije koje tradicionalno naginju HDZ-u znači i da bi Škorin pokret najviše glavobolje na parlamentarnim izborima mogao donijeti vladajućoj stranci jer "puca" na slično biračko tijelo u tradicionalnim bastionima HDZ-a. 

Prema rezultatima CRO Demoskopa za ožujak, Domovinski pokret Miroslava Škore u Dalmaciji ima potporu od 17,2 posto, iza HDZ-a s 25,9 posto i SDP-a s 23,6 posto. U najjužnijoj Hrvatskoj regiji iznad praga je, s 8,6 posto, i Most Bože Petrova koji je na predsjedničkim izborima podržavao Škorinu kandidaturu. U slučaju da Škoro i Most i za parlamentarne izbore udruže snage u predizbornoj koaliciji, u Dalmaciji bi njihov rezultat mogao iznositi čak 25 posto, što je na trenutnoj razini HDZ-a. Podsjetimo da su dalmatinske županije na parlamentarnim izborima smještene u 9. i 10. izbornu jedinicu u kojima se zajedno bira 28 saborskih zastupnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škorin pokret u Slavoniji daleko iza HDZ-a

Slavonija je druga regija po potpori kada se gleda snaga novoga Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Rođeni Osječanin Škoro, koji se najviše proslavio izvođenjem tradicionalne slavonske tamburaške glazbe, u toj regiji ima potporu od 14,2 posto glasača, iza neupitnog HDZ-a s 38,1 posto i SDP-a s 27,8 posto.

U toj regiji, kao i u Dalmaciji, Most je na četvrtome mjestu, no s potporom od samo 3,4 posto, što je daleko ispod izbornog praga od 5 posto. Pet slavonskih županija na parlamentarnim izborima smješteno je u 4. i 5. izbornu jedinicu u kojima se zajedno bira 28 saborskih zastupnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škorin pokret samo u dvije regije ispod 10 posto

U četiri od šest regija, na koliko je podijeljen Cro Demoskop, Domovinski pokret Miroslava Škore bilježi 10 ili više posto potpore. U Sjeverozapadnoj Hrvatskoj ta potpora iznosi 12,5 posto. SDP je ovdje prvi s 34,7 posto, a HDZ drugi s 24,3 posto. U Sjeverozapadnu Hrvatsku u ovom istraživanju pripadaju: Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija.

10 posto potpore Škorin pokret ima u Središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, gdje HDZ ima 40 posto, a SDP 22 posto. Ta regija obuhvaća Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Ličko-senjsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispod 10 posto je samo u Zagrebačkoj regiji te u Istri i Primorju. U Zagrebačkoj regiji koja obuhvaća Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Škoro bilježi potporu od 7,8 posto. SDP je prvi s 29,7, a HDZ drugi s 20,5 posto. Istra i Primorje su jedina regija u kojoj Škorin pokret ne prelazi izborni prag od 5 posto i u kojoj se po rejtingu nalazi iza Mosta. U toj regiji Domovinski pokret ima 4,8 posto - iza SDP-a s 40,4 posto, HDZ-a s 12,5 posto, IDS-a s 11,5 posto i Mosta s 5,8 posto potpore. 

Sudeći prema ovim rezultatima, Škorin pokret ima obećavajući ulaz u političku arenu i na početku se profilirao kao nova "treća opcija" koja bi mogla bitno utjecati na stvaranje vlasti nakon parlamentarnih izbora koji se redovito moraju održati ove godine. Naravno, to će biti tako ako se potpora Škori ne istopi do izbora kao što se to dogodilo mnogim "trećim opcijama" prije njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo