veći broj novorođenčadi / Izolacija dovela do baby booma u Hrvatskoj, na porodiljnom odjelu radi se punom parom: 'Padamo s nogu'

Image
Foto: shutterstock

'Nakon poroda, zaraženerodilje sele se na odjel za COVID

7.12.2020.
16:50
shutterstock
VOYO logo

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih deset mjeseci rođeno je 30 207 beba što je povećanje od nekoliko desetaka prinova u odnosu na isto razdoblje lani. A još će se u narednim mjesecima vidjeli koliko je izolacija dovela do 'baby booma'. 

'Bit će sigurno više poroda'

Povećani broj novorođenčadi u 2020. najviše primijete medicinske sestre na porodiljnom odjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Padamo s nogu. Već sada imamo ukupno više od 100 poroda nego lani u istom periodu, a tek će nam pristizati rodilje iz doba ‘korone’. Bit će sigurno više poroda jer u razgovorima s ginekolozima znamo da je i veći broj trudnica na kontrolama'', izjavila je medicinska sestra iz Istre koja radi na porodiljnom odjelu za 24sata.

''Radimo po 12 sati u smjenama no puno toga nam je pandemija dodatnoga nametnula. Kao i ostalo medicinsko osoblje maske, viziri i rukavice su nam sada svakodnevica. Uz to uzimamo trudnicama briseve pa je tu i dodatna procedura. Očevi smiju na porod no ne smiju na odjel pri otpuštanju rodilja i djece kućama što za na znači dupla ‘kilometraža’ u koracima. Nosimo gore dolje sve njihove stvari, kožare, robice, dekice pa spremamo bebe da bi potom i njih nosile na izlazna vrata gdje ih čekaju roditelji. Tu vam je hrpa papirologije koja se rješava, a paralelno morate brinuti o rođenim bebama i majkama u sobama'', opisala je medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
širenje zaraze /

Zatvoren odjel za porodnišvo u Vinogradskoj: Zaražene dvije trudnice i pet rodilja!

Image
širenje zaraze /

Zatvoren odjel za porodnišvo u Vinogradskoj: Zaražene dvije trudnice i pet rodilja!

Dodala je i kako trudnice zaražene koronavirusom idu u izolaciju, a pri porodu medicinsko osoblje je u zaštitnoj opremi.

''Nakon poroda, takve rodilje sele se na odjel za COVID, a njihove bebe idu na neonatalni odjel. U tom slučaju majke ne budu s djecom dok liječnici ne procijene da više nisu zarazne, odnosno dok test ne bude negativan'', pojasnila je medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo