ODVOJENE KOMEMORACIJE / Izostanak jasne osude ustaštva: I ove godine u Jasenovcu bez govora političara

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu i ove će godine biti održane zasebne komemoracije

3.4.2019.
10:23
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo na komemoraciji u Jasenovcu koja će se po pokroviteljstvom Sabora održati u nedjelju 14. travnja.

Da će Jandroković predvoditi saborsko izaslanstvo, Novom listu je potvrđeno iz Sabora te im je na njihovo pitanje hoće li održati i govor na komemoraciji rečeno da će protokol po tom pitanju biti identičan lanjskome što znači da će Jandroković položiti vijenac kod spomenika Kameni cvijet i potom se upisati u Knjigu dojmova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, to znači da ni ove godine neće biti održani govori na komemoraciji u Jasenovcu, a što je praksa koja je uspostavljena 2016. godine, povratkom HDZ-a na vlast. Do te godine govori političara, bez obzira da li na vlasti bio HDZ ili SDP, bili su neizostavni dio komemoracije u Jasenovcu, a tim se govorima izražavao pijetet žrtvama i osuđivao ustaški režim.

Tko će predvoditi izaslanstvo Vlade, pitanje je na koje do sada iz Vlade dnevniku nisu odgovorili. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će i ove godine otići u Jasenovac u tišini, a tako čini otkako je izabrana za predsjednicu Republike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, i ove godine bit će održane dvije komemoracije. Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu organizacije koje predstavljaju žrtve jasenovačkog logora i ustaškog režima – Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Savez Roma u Hrvatskoj »Kali Sara« i Savez antifašističkih boraca i antifašista – i ove će godine organizirati zasebnu komemoraciju i to u petak 12. travnja pod nazivom Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Na toj komemoraciji tradicionalno se drže govori.

Komemoracija u Jasenovcu održava se u spomen na proboj logoraša iz tog najvećeg ustaškog logora 22. travnja 1945. godine. Tada su posljednji logoraši, shvativši da ih čeka sigurna smrt, pokušali proboj, a od njih šestotinjak koliko ih je krenulo u proboj preživjelo ih je tek nešto više od stotinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija se tradicionalno održava u nedjelju datumski najbližu 22. travnja, ali je povremeno bila pomaknuta i na neku drugu nedjelju, pa je ove godine komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora organizirana 14. travnja budući da je tjedan dana kasnije Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo