detaljni izračun troškova / Izračunali smo koliko košta dijete: samo u prvih godinu dana roditelji izdvoje i do 30 tisuća kuna

Prema izračunima Štedopisa, Instituta za razvoj obrazovanja, uzdržavanje djeteta do osnovne škole, s vrtićkim aktivnostima, biciklićima i ostalime, košta oko 150 tisuća kuna

31.5.2018.
22:42
VOYO logo

Jeste li znali da vas dijete do odlaska na fakultet košta kao dobro opremljeni Mercedes E klase? Barem 460.000 kuna stoje svi troškovi vašeg djeteta do odlaska na fakultet a 650.000 kuna ako ga odlučite poslati na fakultet, što je već cijena Mercedesove S klase.

Razgovarali smo sa Sabinom Bjelanović koja je prije dva dana rodila sina. Njoj, tati, bratu i sestri donio je mnogo veselja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se jako veselila. Došao je dva dana ranije nego što smo mislili da će doći. Braco i seka su još u nekakvom iznenađenju, ali smo ga jako htjeli, tako da nam nema druge nego da se veselimo svi skupa", kaže Sabina.

Prvo dijete je uvijek najskuplje, a skromni Adam će mnogo toga naslijediti od brata i sestre. "Troši se svakako i na male i na velike, ali veći imaju veće zahtjeve. Ovim malenima treba pelena, mama i dosta im je", kaže Sabina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i bebe su trošak - i to pozamašan. Kinderbet otprilike 1000 kuna. Ormarić za robu 800, roba u njemu tko zna koliko, a tu su i bočice, dude i ostali pribor, kao i dječje igračke. Kolica plus milijardu sitnica koje je teško i pobrojati troškove do djetetove prve godine života dižu na otprilike 30 tisuća kuna. I to je tek početak.

Prema izračunima Štedopisa, Instituta za razvoj obrazovanja, uzdržavanje djeteta do osnovne škole, s vrtićkim aktivnostima, biciklićima i ostalime, košta oko 150 tisuća kuna. Onda kreće škola, a školarci trebaju knjige, uvjete za učenje, izvannastavne  aktivnosti- što od 7. do 12. godine košta oko 135 tisuća. U tinejdžerskim danima u igru ulaze i mobiteli, maturalac, maturalna večer - što bi do 18. godine moglo koštati oko 130 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američka istraživanja govore da do fakulteta možemo govoriti o iznosu od 450 tsuća kuna. Iako taj iznos na prvu zvuči izrazito zastrašujuće, treba naglasiti da trošak djeteta uvijek prvo i osnovno iznosi onoliko koliko diktira kučni budžet jedne obitelji", ističe Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Ako dijete želi završiti fakultet, petogodišnje studiranje sa svim ostalim košta oko 180.000 kuna. Do kraja studiranja, kad bi trebao postati svoj čovjek, roditelji bi mogli ostati i bez 650 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojka djeluje jako dramatično, ali kad stigne dijete, mijenjaju se prioriteti i novac se počinje drukčije raspoređivati. 

I naša stručnjakinja Andrea Lučić će za mjesec i pol postati mama -  prvi put, pa i ne zna točno što je čeka. Ali docentica je na katerdi za marketing i razumije se u kućne budžete. I kaže - snaći se mogu i oni s nižim primanjima, sve dok djeci kupuju racionalno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo često neke višečlane obitelji prkose nekoj zdravoj matematici, pa se i mi sami promatrajući njih pitamo kako oni to uspijevaju. Ne postoji magični štapić i zlatna rješenja, već postoje racionalne odluke i povjerenje da će na kraju dana ipak sve biti u redu", zaključuje Lučić.

Matematika nam pokazuje i jednu dobru stvar- napraviti dijete još uvijek ne košta ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad bi sve gledali samo kroz brojke i unaprijed znali da dijete košta i do 650 000 kuna -  vjerojatno sad ne bi bilo ni mene ni vas, kao ni malog Adama kojemu u životu sigurno ništa neće nedostajati. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo