Znaju li što rade? Čini se da ne / Izrekli mu kaznu jer mu je istekla vozačka. Policajac nije čuo da dokumenti vrijede dulje zbog epidemije?!

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Gužvanja na šalterima u policiji i dalje nisu poželjna, a ni potrebna. Samo je pitanje znaju li to svi, uključujući i policiju

4.8.2020.
6:48
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

''Vozačka dozvola istekla mi je u svibnju ove godine, a zbog epidemije koronavirusa nisam je produživao s obzirom na izmjene zakona. Međutim, kada me zaustavila policija, dobio sam pisano upozorenje da odmah idući dan moram izraditi novu vozačku dozvolu jer ću u suprotnom morati platiti kaznu od 1.000 kuna. I to iako sam policajce pitao kako je to moguće s obzirom na to da su od travnja na snazi dopune zakona kojima je omogućeno daljnje korištenje vozačkih dozvola kojima je tijekom epidemije isteklo važenje. Nije pomoglo, potpuno su se oglušili o to, čak mi je jedan policajac rekao da on za te promjene nikad nije čuo. Ja se svakako kanim žaliti, a smatram i da na ovo treba upozoriti javnost kako se slične situacije ne bi događale drugima'', javio se RTL.hr-u jedan čitatelj. 

Image
hitne dopune zakona /

Dobro je znati! Zbog koronavirusa produljenje važenja osobne iskaznice i drugih dozvola

Image
hitne dopune zakona /

Dobro je znati! Zbog koronavirusa produljenje važenja osobne iskaznice i drugih dozvola

Kako je to moguće i je li možda slučajno došlo do kakvih promjena po ovom pitanju jer mnogo se mjera izmijenilo u međuvremenu, kao i što građani trebaju činiti, provjerili smo u Ministarstvu unutarnjih poslova. A tamo su ostali zatečeni našim upitom jer dopune Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i dalje vrijede, a kraj epidemije nije proglašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S obzirom na stanje uzrokovano epidemijom bolesti COVID-19 i potrebu daljnjeg odgovornog ponašanja i pridržavanja epidemioloških mjera podsjećamo građane i građanke da im je, kroz dopune pojedinih zakona, omogućeno daljnje korištenje isprava kao što su osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola ako im je rok važenja istekao, tijekom trajanja epidemije koronavirusom, počevši od 11. ožujka 2020. godine. Navedene isprave građani će moći koristiti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije'', poručili su za RTL.hr iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Nema potrebe za čekanjem u redovima za dokumente

Čitatelja RTL.hr-a, ali i sve druge građane i građanke ako ima se dogodi ovakav slučaj, uputili su na pisanje prigovora, a mogu se javiti i MUP-u te će ovo, kažu, iskoristiti kao priliku da kolege još jednom podsjete na to da su dopune Zakona i dalje na snazi.

Međutim, važno je podsjetiti da tehnički pregled nije odgođen jer je tehnička ispravnost vozila jedan od uvjeta za sigurno prometovanje na cestama kao i da oni kojima su istekli registracija vozila i osiguranje - sve to moraju obaviti u rokovima. Osobna iskaznica koja je istekla, kao i putovnica te vozačka dozvola i oružni listovi, opetuju iz MUP-a, bit će valjani dok god traje epidemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo