KAKO SU HRVATI PROMIJENILI SVIJET / Izumili smo kompas, brzinomjer, termosicu, MP3, torpedo. Cepelin se trebao svati Schwarzoplan, po izumitelju iz Zagreba

Je li moguće da Hrvati, kao što imaju ekstra talent za sport, imaju i gen za izume?

29.7.2021.
22:45
VOYO logo

Sumanuto natezanje i svojatanje Nikole Tesle i dalje traje, a i mi smo odlučili dati svoj doprinos ovoj nacionalističkoj raspravi. Zaboravite na trenutak sve što je svijetu dao Tesla. 

Naši su umovi zaslužni za kemijsku olovku, padobran, otisak prsta, kompas, baterijsku lampu, brzinomjer, kravatu, MP3 player i plaćanje parkinga putem mobitela. Danas, Marin Soljačić je otkrio kako struju prenositi bez žice, a Mate Rimac napravio najbrži električni auto na svijetu. Za Direkt, hvatska pamet i Kristina Čirjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski izumi u zraku ostali su u Teslinoj sjeni. Struja je u drugi plan bacila padobran koji je Made in Croatia. Eksponat smo pronašli u Tehničkom muzeju.

Iako je prvu skicu padobrana napravio slavni Leondardo da Vinci, za padobran kakav poznajemo danas zaslužan je Šibenčanin Faust Vrančić, koji ga je nacrtao napravio, isprobao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska slavi i Slavoljuba Penkalu. Čovjeka koji je izumio tehničku olovku...preteču modernog pisaćeg pribora i kemijskih olovki kakve danas poznajemo. 

"Ovo je original iz tvornice. Ovo je olovka koja je obišla svijet, nju su u prvom svjetskom ratu svi američki vojnici imali u ruksaku da se mogu javiti kući", otkrila je vlasnica Peroklinike Vlasta Keranović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Vlasta kaže, Penkala je veliki izumitelj koji nije dovoljno cijenjen. Njezina obitelj uspomenu i tradiciju na njega čuva u Peroklinici kroz penkale koje sami izrađuju:

"Možemo reći da je to prekretnica u pisanju, do sada se pisalo guščjim perom, sad se olovka mogla nositi..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I klipsu za kemijsku je osmislio. Njegova genijalnost nije bila ograničena samo na pisaći pribor. I boca bez koje je zima nezamisliva - termosica je njegovo remek djelo. Prvi je poletio na hrvatskom nebu.

Izumio je i prvi hrvatski zrakoplov 1910., a ovo je autentična fotografija snimljena na zagrebačkom Črnomercu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste godine kao srednjoškolac i najmlađi od hrvatskih izumitelja Marcel Kiepach brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na prisutnost željeza ili magnetskih sila. Nedugo toga mladi križevčanin svijet upoznaje s dinamom.

Cepelin je trebao biti Švarcoplan. Zato što je nacrt izradio Hrvat David Švarc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri godine nakon njegove smrti nastao je Cepelin jer je njemački grof od Švarcove supruge otkupio nacrt i naravno tako je nastao cepelin nasato na ideji našeg Davida Švarca", rekao je Mario Zrno iz Tehničkog muzeja.

Riječanin Ivan Lupis svijetu je donio torpedo. Nije mogao sam realizirati tu ideju pa mu se prikrpao engleski inženjer. Možete li zamisliti da smo još u 19. stoljeću pomorskim silama izvozili torpeda. I na moru, u zraku i na kopnu, Hrvati su mijenjali svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledamo ga svaki dan, a o njegovoj povijesti nemamo pojma. Nalazi se u automobilima, zrakoplovima, brodovima, govorim o brzino mjeru kojeg je svijetu dao Ivan Belušić prije 130 godina.

Promijenili smo plaćanje parkinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi smo u svijetu plaćali parking smsom i to prije 20 godina. Ubrzo je tu našu ideju preuzeo cijeli svijet. Sedam godina kasnije sms-om je parking plaćalo 38 milijuna ljudi, a sada govorimo o milijardama. 

 Prvi put u povijesti jedno dvostrukoubojstvo je riješeno  uz pomoć otiska prsta - da, zahvaljujući još jednom Hrvatu s Argentinskom adresom- Ivanu Vučetiću koji je unaprijedio kriminalistiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Lipovac iz HAZU-a kazao je, pak:

"Česi recimo imaju samo dva izuma, leće i brodski vijak kojeg je izumio Resler. S obzirom u kakvoj situaciji Hrvatska bila nesamostalna i podijeljena i potlačena svi naši izumitelji morali ići vani, Hrvatska je dosta dala svijetu. Dakle nekad smo imali velike umove u ovim vremenima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izumitelje novog vremena ide student zagrebačkog FER-a Tomislav Uzelac  zaslužan za prvi mp3 player koji je premijeru doživio 1997. U suradnji s dva američka studenta  postao je najrašireniji softver za glazbu.

Fizičar Marin Soljačić bio je jedan od onih koji su stvorili bežično punjenje mobitela. Još ne znamo koliko će neki izumi koji se stvaraju danas u Hrvatskoj ostaviti traga u povijesti. Rimac je stvorio najbrži električni automobil na svijetu - ali kao da se tek zagrijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Direktu je obećao da će iduće godine predstaviti svijetu svoje robotaksije. IT Hrvatska je mala zemlja velikih izuma koju su svijet oblikovali tijekom stoljeća. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo