USKOK IZNIO NIZ PROMJEDBI / Izvanraspravno vijeće bez odluke o Sanaderovom jamstvu, sjednica se nastavlja sutra

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Uskok je iznio niz primjedbi na novi prijedlog, prvenstveno u odnosu na stan, odnosno trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici

26.10.2015.
14:33
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak će nastaviti raspravu o nekreninama koje su obitelj i prijatelji bivšeg premijera Ive Sanadera, u trećem pokušaju, ponudili kao jamčevinu za njegovu obranu sa slobode.

Po riječima glasnogovornika suda Krešimira Devčića, Uskok je iznio niz primjedbi na novi prijedlog, prvenstveno u odnosu na stan, odnosno trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici, koju je kao jamstvo ponudila njegova supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudan stav vještaka za nekretnine

"Uskok smatra da se ne radi o adekvatnoj metodologiji po kojoj je procjena rađena. Iz tog razloga, a zbog primjedbi koje su istaknute, ročište je odgođeno za sutra u 10 sati, kada će doći vještaci PBZ nekretnina koji će se očitovati na primjedbe Uskoka", kazao je Devčić.

Među nizom primjedbi Uskok je, kako se doznaje, prigovorio i da se podaci o kvadraturi za dio kuće koju je kao jamstvo ponudila Mirjana Sanader ne poklapaju s kvadraturom na koju za istu nekretninu plaćaju komunalnu naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjem pokušaju, uz Sanaderovu suprugu, upis hiopoteke na svoje kuće i stanove ponudili su bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, nekadašnji HDZ-ovi saborski zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović, te Jerko Duško Suić.

Nova sjednica izvanraspravnog vijeća zakazana je nakon što je Sanaderova obrana dopunila predanu dokumentaciju i odrekla se prava žalbe na odbijenicu koju je od suda dobila 19. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće tada je, zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina, odbilo i drugu ponudu Sanaderove obrane. Prva je odbijena jer je Sanaderova supruga ponudila neetažirani stan, a jedan od odvjetnika Goran Suić zagrebačku vilu za koju nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

U trećem prijedlogu, u odnosu na raniji, nije bilo stana koji je u zalog nudio Josip Radoš. Odbijen je jer je izjavu o odobravanju hipoteke dala njegova supruga koja nije formalni vlasnik, a za takvu radnju nije imala posebnu punomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom je prijedlogu usklađena i izjava kojom se odobrava stavljanje hipoteke na nekretnine u vlasništvu bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića s procjenom sudskog građevinskog vještaka, što ranije nije bio slučaj. Što se tiče dijela obiteljske kuće u vlasništvu Sanaderove supruge, kao jamstvo se više ne nudi neetažirani stan, već njen udio ukupnog vlasništva u obiteljskoj vili.

Uz godinu i pol pauze Sanader iza rešetaka od kraja 2010.

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta, presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji. Nakon izručenja u srpnju 2011. boravio je u Remetincu do prosinca iste godine kada se, sve do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo jamstvo u istom iznosu odredio je Vrhovni sud ukinuvši 1. listopada nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno s HDZ-om bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu, Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još mu se sudi u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Na zagrebačkom Županijskom sudu za 10. studenoga zakazana su dva pripremna ročišta bivšem premijeru – za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i Ina-MOL, te novi postupak zbog štete nanesene HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo