POZITIVNI PODACI / Izvoz u Hrvatskoj raste: Vlada tvrdi kako ona ima svoje prste u tome

Prema najnovijim podacima, hrvatski izvoz zamjetno raste. To je isključivo zbog nas - kažu poduzetnici, no država tvrdi da ima svoje zasluge

4.7.2017.
18:27
VOYO logo

Dobra je vijest da izvoz stalno raste. U prvom ovogodišnjem tromjesečju narastao je 24,4% u odnosu na 2016., a slično je i u travnju. "Možemo se pohvalit izvozom farmaceutskih proizvoda, drvne industrije, elektrostrojogradnje, metalnih proizvoda, pa na koncu konca i brodova", tvrdi Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika.

Najviše izvozimo u zemlje Europske unije. Najviše raste proizvodnja naftnih derivata - za 83,3 posto, a 82 posto je viši izvoz farmaceutske industrije. "To se događa prije svega zahvaljujući tome što su izvoznici ojačali i restrukturirali se. Ono što nedostaje, nedostaje zapravo vladin paket koji bi pomogao da taj izvoz bude duplo veći jer bi on to i mogao biti", objašnjava Miodrag Šajatović, urednik poslovnog tjednika Lider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz vlade se brane kako zakonodavnim promjenama već pomažu izvoznike. "Od porezne reforme, preko nacionalnog programa reformi, ukidanje administrativnih ograničenja, promjene zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja", tvrdi Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ipak, priznaje da će te mjere svoje rezultate dati tek krajem ove i u idućoj godini. Izvoznicima je već godinama trn u oku i HNB zbog tečaja kune. Kažu da je previsok.  "Vi imate izvoznike koji će ove godine zbog prejakog tečaja kune izgubiti do milijun kuna samo na tečajnim razlikama", tvrdi Šajatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slabljenje kune bi izvoznicima svakako pomoglo u plasmanu proizvoda, ponavlja guverner Vujčić, ali tvrdi kako bi isto tako svima koji imaju kredite vezane na euro, a to su "građani, to su poduzeća i to je država, povećalo otplatu rata kredita".

I izvoznici i predstavnici države slažu se u ocjeni kako je izvoz generator rasta BDP-a, no, stanje još boljim ocjenjuje Svjetska banka. Svjetska banka stavila je Hrvatsku na prvo mjesto prema prekograničnoj trgovini. Prema njima Hrvatska je veliki izvoznik banana i osobnih automobila, iako ne proizvodi ni jedno ni drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok leži u činjenici da u statistike Svjetske banke ulazi i roba koju tvrtka registrirana u Hrvatskoj uveze, pa zatim proslijedi dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike