PROMJENA VALUTE / Izvršni direktor u HNB-u otkrio kad će se moći nabaviti eure i što će biti s kunama na računima građana

'HNB će početi kampanju prema građanima od 9 mjeseca', kazao je Mavriček

18.7.2022.
20:46
VOYO logo

Nešto više od pet mjeseci prije uvođenja eura, počelo je kovanje prvih hrvatskih eura. Hoće li hrvatski euri na vrijeme stići do banaka i trgovina RTL-ovoj reporterki Ani Mlinarić otkrio je izvršni direktor HNB-a za gotov novac Tihomir Mavriček.

"Počela je masovna proizvodnja hrvatskih eurokovanica koje će biti u opticaju od 1.1.2023., a građani će ih moći pribaviti od 1.12.2022. u obliku početnih paketa. Početni paket je određena količina eurokovanica, 343 eurokovanice u protuvrijednosti 100 kuna koje će građani moći nabaviti u bankama, FINA-i i Pošti. Građani će dati 100 kuna i dobiti protuvrijednost 13,28 eura u tih 33 eurokovanice", kazao je Mavriček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i da će s 1.1.2023. bankomati isplaćivati eure.

"Od 1.1.2023. nije moguće isplaćivati kune na bankomatima već samo eure", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dužnici na mukama /

Uvođenje eura je sve bliže, kamatne stope na povijesno niskim razinama. RTL doznaje je li pravo vrijeme za kredit

Image
dužnici na mukama /

Uvođenje eura je sve bliže, kamatne stope na povijesno niskim razinama. RTL doznaje je li pravo vrijeme za kredit

Kazao je i kako će se sav novac koji se nalazi na računima građana automatizmom s 1.1.2023. preračunati u eure.

"Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune kako bi se automatizmom mogao prebaciti u eure, a oni koji će duže čekati moći će besplatno tijekom iduće godine zamijeniti kune u eure u bankama, Pošti i FINA-i, a od 2024. nadalje, u HNB-u za novčanice neograničeno vrijeme a za kovanice iduće dvije godine. Kovanice će se moći ukupno 3 godine mijenjati za eure", kazao je Mavriček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i hoće li građani morati dokazivati porijeklo novca ukoliko će se raditi o velikim iznosima.

"Zamjena kune za eurom primjenjivat će se regulativa iz sprečavanja pranja novca koja zapravo propisuje da se svaka transakcija iznad 105 tisuća kuna mora evidentirati, a nakon 200 tisuća kona mora se prijaviti Uredu za sprečavanja pranja novca", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno će se građani priviknuti na niže cijene koje će biti nominalno izražene u eurima pa će biti isti omjeri kao što je sad plaća u kunama, cijene u kunama robe i usluga, tako će biti s cijena i uslugama u eurima i plaćama u eurima. HNB će početi kampanju prema građanima od 9 mjeseca, počela je edukaciju javnosti putem sustava elektroničke edukacije tako da se može već sad javnost i maloprodaja upoznati sa svim značajkama eurokovanica i euronovčanica", kazao je Mavriček.

Komentirao je i mogu li udruge potrošača odraditi kvalitetnu kontrolu prebacivanja cijena iz kune u eure u trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo tu da kontroliramo kako će se cijene preračunavati u eure i svi možemo odreagirati. Najbolje da tržište pokaže kako je tko odredio cijene i to će biti pokazatelj gdje će naši građani kupovati, da li kod onih koji su zloupotrijebili tu mogućnost i povisili cijene u odnosu na one koji će fer poslovati i realno iskazivati cijene", kazao je Mavriček.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo