nova tjedna prognoza / Izvucite deblje kapute i majice: Evo kakvo nas vrijeme čeka ovog tjedna

Image
Foto: RTL

Topliji periodi u studenome nisu neuobičajena pojava, no krajem tjedna vrijeme se polako vraća u 'normalu'

12.11.2018.
14:00
RTL
VOYO logo

Temperatura od 20 °C u hladu na datum 12. studenoga u dalekom Buenos Airesu u Argentini nije nimalo začuđujuća. Naravno, jer ondje će za mjesec dana ljeto. Međutim, u Zagrebu, na sjevernoj Zemljinoj polutci u umjerenim geografskim širinama, to je otprilike 10 °C više od prosjeka za početak studenog. Koliko je to neuobičajeno? Topliji periodi u studenome nisu neuobičajena pojava. U posljednjih 30 godina temperatura je na današnji dan u Zagrebu tri puta premašila 20 stupnjeva, od toga dvaput u posljednje tri godine. No, već se krajem tjedna vraćamo polako prema normali. Dakle, slobodno iz ormara izvucite i one malo deblje kapute i majice. 

KOPNO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sutra slijedi još jedan iznadprosječno topao i pretežno sunčan dan. Temperatura, i jutarnja i dnevna, bit će slična današnjoj ili stupanj niža. U nizinskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije kretat će se oko 20 °C, a u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Istre od 16 do 19 °C. Jutro će biti svježe, oko 7 °C, a u Posavini i gorju uz lokalnu maglu i niža. Udari neugodnog jugozapadnjaka u Međimurju, Hrvatskom zagorju i gorju sredinom dana mogu dosegnuti i 50 km/h. Vjetar će u srijedu slabjeti te polako okretati na sjeverac pa će se temperatura sniziti za nekoliko stupnjeva. Magla, koja će sutra smanjivati vidljivost u Posavini, mjestimice u Gorskom kotaru i Lici, u srijedu je u jutarnjim i kasnim večernjim satima moguća i u središnjoj Hrvatskoj. Ipak, čini se da se, za razliku od prošloga tjedna, neće dugo zadržavati. Od četvrtka će biti osjetno hladnije. Dnevna temperatura neće prelaziti 12 °C, u gorju ni 10 °C, a sjeverni će vjetar dodatno pojačavati osjet hladnoće. U četvrtak ujutro u gorskoj Hrvatskoj moguć je slab mraz, a u petak i u većem dijelu zapadne nizinske Hrvatske. Dakle, idućih dana zaštitite osjetljivo bilje i cvijeće s balkona spremite na toplo.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Tjedna prognoza

MORE:      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sutra će u Dalmaciji biti pretežno sunčano te danju ugodno, oko 19 °C. Na južnodalmatinskim otocima i krajnjem jugu i do 21 °C. Na sjevernom Jadranu i dalje pretežno oblačno pa je kao i danas malo kiše moguće uglavnom oko Rijeke, na kvarnerskim otocima i u podvelebitskom području, i to u prijepodnevnim satima. Vjetar će biti slab, a more mirno. Tek će sutra predvečer duž obale srednjeg Jadrana zapuhati nešto jači sjeverozapadnjak. U noći na srijedu okrenut će na buru, koja će rastjerati tamne oblake. Srijeda će tako na cijelom Jadranu osvanuti pod pretežno vedrim nebom, a suho i sunčano zadržat će se sve do nedjelje. Iako će se temperatura u drugom dijelu tjedna sniziti za nekoliko stupnjeva, i dalje će ostati iznad prosjeka za ovaj dio godine. No, bura će pojačati osjet hladnoće i barem djelomično podsjetiti na studeni, osobito pod Velebitom i Biokovom, gdje su mjestimice mogući i olujni udari.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Tjedna prognoza

Dakle, u sunčanom i suhom vremenu uživat ćemo do daljnjega. Toplinu i južinu će sredinom tjedna zamijeniti hladan sjeverac, bura i temperature bliže prosječnima za ovaj dio godine. Više detalja o vremenu donosimo vam svakoga dana u RTL Vijestima od 16:30 i RTL-u Danas od 18:30. Ako prognozu propustite na vašim TV ekranima, možete je pogledati i na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo