tihomir orešković / 'Ja ću se odreći mjera sigurnosti nakon što od MUP-a dobijem potvrdu da za mene i moju obitelj ne postoji sigurnosni rizik'

Image

'Da sam ostao sjediti u Zagrebu, vjerojatno se ovo pitanje ne bi ni postavilo'

9.1.2017.
12:28
VOYO logo

Bivši premijer Tihomir Orešković otkrio je kako je sredinom prosinca prošle godine obavijestio nadležne da prestajem koristiti pravo na naknadu plaće, ali se i osvrnuo na svoje putovanje u Amsterdam s osiguranjem.

Nakon kratkog staža u Banskim dvorima, bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković vratio se u Tevu, farmaceutsku kompaniju iz koje je i došao na mjesto predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za Večernji list Orešković je otkrio kada se odrekao prava na primanje dužnosničke plaće (6 plus 6 mjeseci) i zašto je imao osiguranje u Amsterdamu.

"Prije tri mjeseca izjavio sam da mi hrvatski propisi zabranjuju da vodim svoj posao ili radim na visokoj poziciji u Hrvatskoj i da ću zbog toga morati tražiti posao u inozemstvu. Nitko na to nije reagirao. Žalosno je i apsurdno da takvo stanje sprečava ljude koji imaju znanje i iskustvo da se angažiraju u interesu RH. Isto tako sam izjavio da se želim što prije vratiti na posao, tako da mi nikad nije bila namjera do kraja konzumirati ”famoznih” 6+6. Iako su me neki htjeli prikazati u lošem svjetlu, ja sam održao svoju riječ i u roku od dva mjeseca pronašao sam novi posao, a već sredinom prosinca prošle godine obavijestio sam nadležne da prestajem koristiti pravo na naknadu plaće. Isto je i s osiguranjem. Nikad nisam imao namjeru koristiti pravo na osiguranje punih šest mjeseci i žao mi je što je došlo do ovakve situacije", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što znate, ja sam prvi bivši hrvatski premijer kojem je ponuđena visoka poslovna pozicija u inozemstvu. Dakle, radi se o presedanu, da bivši premijer zarađuje plaću na privremenom radu u inozemstvu. Da sam ostao sjediti u Zagrebu, vjerojatno se ovo pitanje ne bi ni postavilo. Prošli tjedan bio sam u Amsterdamu da riješim administrativne stvari i pronađem novi smještaj. S obzirom na to da još nisam počeo raditi na novom poslu, pratili su me službenici osiguranja. Smatram da je primjereno da službenici MUP-a vide gdje će bivši premijer stanovati i da daju svoju stručnu sigurnosnu procjenu. Ja ću se odreći mjera sigurnosti nakon što od MUP-a dobijem potvrdu da za mene i moju obitelj ne postoji sigurnosni rizik", rekao je za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo