brkiću smeta nadimak / 'Ja imam svoje ime i prezime i molim da me se više ne zove Vaso'

RTL-ova novinarka Nataša Božić razgovarala je s, po mnogima, čovjekom najzaslužnijim za trenutni rezultat Kolinde Grabar-Kitarović, kojem se u HDZ-u čestita još od kada su objavljeni rezultati izlaznih anketa - glavnim tajnikom HDZ-a, Milijanom Brkićem.

11.1.2015.
21:51
VOYO logo

U najneizvjesnijoj predsjedničkoj utrci ikad zabilježenoj u Hrvatskoj, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović oduzela je vodstvo kandidatu SDP-a i aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću.

RTL-ova novinarka Nataša Božić razgovarala je s, po mnogima, čovjekom najzaslužnijim za trenutni rezultat Kolinde Grabar-Kitarović, kojem se u HDZ-u čestita još od kada su objavljeni rezultati izlaznih anketa - glavnim tajnikom HDZ-a, Milijanom Brkićem.

"Zahvaljujem se svim državljanima Republike Hrvatske, i u Hrvatskoj i u inozemstvu, na izlasku na birališta, a posebmna zahvala onima koji su glasali za gospođu Grabar-Kitarović. Ovo je dokaz da su državljani Republike Hrvatske rekli dosta ovoj aktualnoj vladi, aktualnoj politici i da je krajnje vrijeme da se kreće u jednom drugom smjeru. Mislim da je krajnje vrijeme da prestanemo dijeliti državljane Republike Hrvatske sa mjestom prebivanja, da li su u Hrvatskoj ili izvan nje. Idemo gledati njihova djela, njihov doprinos", rekao je Brkić.

"Nemojmo gledati tko se samoorganizirao autobusima u BiH. A ako ćemo po istim kriterijima, onda možemo razgovarati o državljanima RH koji su došli i iz Srbije, BiH, autobusima glasati u Hrvatsku. Možemo postaviti pitanje tko je to organizirao. Dakle, nemojmo se baviti time, idemo gledati naprijed, idemo gledat u budućnost. Prestanimo se baviti prošlošću, idemo razmišljati o aktualnim temama, o gospodarstvu, o zapošljavanju, odlasku mladih, idemo gledati afirmativno", rekao je Brkić.

Na komentar kako bi se prvi put moglo dogoditi da upravo glasovi iz dijaspore budu presudni, Brkić kaže kako je važnije razgovarati o tome kako su Hrvati u iseljeništvu diskriminirani.

"Mi u Hrvatskoj imamo festival demokracije, prilikom glasovanja, a Hrvati u iseljeništvu imaju festival diskriminacije. Ajmo razgovarati o tome što je aktualna vlast napravila sa aktivnom registracijom, sa smanjenjem broja biračkih mjesta, da maksimalno onemogući izlazak Hrvata izvan RH", kaže Brkić te poručuje kako po njemu ne bi bilo sporno kada bi dijaspora odlučila o novom predsjedniku, odnosno predsjednici.

"Svi državljani RH imaju ista prava, jednaki su pred zakonom i pred Ustavom i molim vas prestanimo dijeliti državljane RH po tome od kud su, gdje žive. Bitno je da oni imaju status hrvatskog državljanina, nebitna je vjera,  nacija i bilo što drugo", kaže Brkić.

Na pitanje misli li kako je kampanja, koja je bila prljava, pogotovo u drugom krugu predsjedničkih izbora, podijelila Hrvatsku te mogu li se te tenzije nakon izbora ublažiti, Brkić kaže kako najveća odgovornost za takvu odgovornost ležu na aktualnoj vlasti.

"Oni su ti koji nameću te ideološke teme. Naravno, i sve političke elite su dužne da se prestanu baviti prošlošću,d a se prestanu baviti podjelama, da već jednom rpestanemo govoriti tko je u kojoj stranci, nego idemo gledati što je najbolje za Hrvatsku, za hrvatski narod, za mlade. Hrvatska i hrvatski narod umorni su od podjela i od takvih priča. Idemo razgovarati o budućnosti", rekao je Brkić.

Upitan je li po njemu ovo uvod u pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima, Brkić kaže kako je HDZ niže pobjede i da će se tako i nastaviti.

"Zadnje tri godine otkad HDZ ima novo vodstvo, zajedno s našim koalicijskim partnerima, HDZ niže samo pobjede. Ova pobjeda Grabar Kitarović sigurno je jedna pobjeda u nizu i to je jedan pobjednički val na kojemu ćemo mi ploviti prema parlamentarnim izborima gdje ćemo zajedno s koalicijskim partnerima također ostvariti pobjedu", kaže Brkić.

Naša novinarka je za kraj Milijana Brkića upitala i smeta li mu kada ga se zove 'Vaso'.

"Ja imam svoje ime i prezime koje su mi dali moji roditelji. Postavljam ja sada vama pitanje, kako bi bilo da ja dosadašnjeg predsjednika zovem Josipović i po onom nadimku kako ima uvriježen, a ja ga ne želim uopće izgovoriti. Mislim da to nije razina, svaki čovjek ima ime i prezime, a nadimke dozvolite da mogu govoriti prijatelji, a da ne govorimo o tome u javnosti. I zaista bi zamolio da me više ne zovu tim nadimkom", rekao je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo