bivša premijerka u RTL-u Danas / Jadranka Kosor: 'Angela Merkel je pravedna i stroga. Ona je pravi, iskreni prijatelj Hrvatske'

I dok mnogi tvrde kako je spitzenkandidat EPP-a Manfred Weber razlog Merkelina dolaska, drugi smatraju da je došla dati potporu Andreju Plenkoviću

17.5.2019.
18:56
VOYO logo

Angela Merkel sutra će sudjelovati na predizbornom skupu HDZ-a uoči EU izbora, što će biti prvo pojavljivanje njemačke kancelarke na skupovima stranaka iz obitelji Europske pučke stranke izvan Njemačke. 

I dok mnogi tvrde kako je spitzenkandidat EPP-a Manfred Weber razlog njezina dolaska, drugi smatraju da je došla dati potporu Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u RTL-u Danas, bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor vjeruje kako Merkel prije svega dolazi zbog Webera.

"Ovo je sjajna prilika da na čelu najsnažnije institucije u Europskoj uniji bude Njemac, oni su, koliko znam, prijatelji. No Merkel je uvijek pokazivala prijateljstvo prema Hrvatskoj, ali naravno i prema HDZ-u. Kada smo završili pregovore s EU-om, došla je dati potporu meni kao predsjednici Vlade. Ja bih rekla da je ona iskreni, pravi prijatelj Republike Hrvatske. Pravedna je i stroga, takva je bila i u pregovorima. Rekla mi je: 'Vi završite pregovore, a mi ćemo vam dati potporu'", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na špekulacije da bi sam Andrej Plenković jednog dana mogao biti spitzenkandidat, Kosor odgovara da se svašta priča.

"Svatko tko dobije priliku biti predsjednik Vlade RH, tu šansu mora iskoristiti. Imali smo prilike vidjeti kako to izgleda kada jedan premijer ode s dužnosti i ostavi zemlju na koljenima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak Angele Merkel mnogim je HDZ-ovcima poslužio kao ispričnica za neodlazak na Bleiburg.

"Možda se to slučajno poklopilo, ali koliko sam informirana, HDZ-ov skup počinje  kasnije, tako da bi na njega stigli svi koji bi išli na Bleiburg. Mislim da treba imati hrabrosti - ako ste pokrovitelj manifestacije, onda trebate na nju doći. Ja se zauzimam uvijek za jasnu politiku i prema Bleiburgu i prema Jasenovcu. Ako se ide, treba se govoriti o svemu što se dogodilo i u Jasenovcu i na Bleiburgu, kao što se treba govoriti i o Vukovaru", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Komentirala je i kampanju SDSS-a, odnosno njihov spot u kojem se pojavljuje Miroslav Ćiro Blažević, inače veliki simpatizer HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Blažević je specifična pojava, svakakao je u hrvatskoj politici uvijek tu negdje. Njegovo pojavljivanje u spotu je zgodno i simpatično, no postoje ta nagađanja da ta kampanja na neki način i jest potpora koalicijskom partneru. Za mene je najvažniji Statut HDZ-a koji jasno isključuje svakoga tko je bio na tuđoj listi, odnosno podupire neku drugu stranku. Gospodin Blažević je 2016. bio i u kampanji Milana Bandića, očito Statut za neke vrijedi, za neke ne. Ja se isto slažem da je on neka vrsta ikone koja pripada svima. A što se tiče strašnih poruka koje dobiva nakon svega, mislim da to treba iz sve snage osuditi", rekla je Kosor.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike