Tko će ostati? / Jadranka Kosor: 'HDZ je stranka u kojoj je predsjednik autoritet sve dok drži konce u rukama'

Sve to pokazuje da Plenković gubi kontrolu nad situacijom, misli bivša premijerka

15.7.2019.
22:30
VOYO logo

Dakle kako je danas rekla Jadranka Kosor nije više pitanje tko će slijedeći otići, nego tko će još uopće ostati. Jer ne sjećamo se da je ikad ijedna Vlada bila ovako opterećena aferama, pa svoju izlaznu kartu čekaju još i Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac za koje se u Saboru upravo skupljaju potpisi za odlazak. 

Svima njima presudile su ili upravo presuđuju brojne prijavljene i neprijavljene nekretnine i  pokretnine. Tu je  još i službena istraga protiv Plenkovićevog zamjenika Milijana Brkića, tako da Plenkovićev "Novi HDZ" izgleda sve starije i starije s rejtingom koji je sve lošiji i lošiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vruće je ovo ljeto u Plenkovićevoj Vladi. Posada se osipa, a kapetan broda i četvrti dan o tome pred mikrofonima ni riječi - ni prije dva dana u Splitu.

Plenković "bira moment"

"Imamo puno toga za reći, ali ja biram moment", kazao je Plenković danas u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je bijeg od novinara nastavio i nakon ostavke Gorana Marića. Direktno iz Dubrovnika odjurio je u Banske dvore i zatvorio se s najbližim stranačkim suradnicima. Pred kamere je prvi put u mandatu poslao predstojnika svog Ureda, kojeg su silne rošade u Vladi očito zbunile.

Image

Goran Marić podnio neopozivu ostavku! 'Nisam u stanju prihvatiti udar na obitelj. Postao sam meta''

Image

Goran Marić podnio neopozivu ostavku! 'Nisam u stanju prihvatiti udar na obitelj. Postao sam meta''

"Ministar državne imovine Goran Granić... Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas ostavku i koja je rezultat razgovora koji je imao s predsjednikom Vlade prije nekoliko dana", kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frka Petešić tvrdi: premijer je za ostavku znao. Ako on i je - njegovi ministri nisu.

"Nisam znao, nisam", rekao je ministar prometa, Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bio upoznat s pojedinim detaljima, njegova odluka, on je to elaborirao, mislim, sve ste čuli", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Oporba likuje

Kažu, Marić je ostavku objavio točno u trenutku kad su završili tekst za opoziv Tomislava Tolušića, Gabrijele Žalac i sad već bivšeg Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da smo ispravno predvidjeli tko bi trebao biti obuhvaćen tzv. ambicioznom rekonstrukcijom. I dalje mislim da je za našu zemlju najbolje da ode cijela Vlada", kazao je Arsen Bauk.

A istaknuti član HNS-a, Plenkovićevog partnera u Vladi, koji se zbog toga ispričava biračima, također zaziva nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi prvo u hrvatskom parlamentu ne znamo što je, a što nije parlamentarna većina. Dakle, tzv. žetončići, prebacivanja iz jednog tabora u drugi tabor stvara jednu kakofoniju u tome da ne znamo tko čini većinu, tko je ne čini", kazao je međimurski župan Matija Posavec.

Lista odlazaka iz Vlade sigurno nije zaključena 

Svi se pitaju tko je sljedeći - Tolušić, Žalac, Kujundžić, Murganić, ili možda Pavić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od onih koji su ostali svatko se pita jesam li ja na redu i ova Vlada nema snage za donositi važne i teške odluke. I pravo je pitanje ne tko odlazi iz Vlade, nego tko ostaje u Vladi", rekla je bivša premijerka, Jadranka Kosor.

I dok je Kuščevićevićevu ostavku Plenković osobno obznanio uz bivšeg ministra sebi s desna, baš kao i u slučaju Martine Dalić, Goran Marić je javnost iznenadio sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam podnio neopozivu ostavku gospodinu Andreju Plenkoviću", kazao je danas sada već bivši ministar državne imovine, Goran Marić.

Plenković gubi kontrolu nad situacijom

I to u tužnom okruženju: pred ruševnim zidom zapuštene državne imovine pored groblja, 500 kilometara daleko od šefa kojeg je obavijestio pismenim putem. Sve to pokazuje da Plenković gubi kontrolu nad situacijom, misli bivša premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je stranka u kojoj naravno predsjednik stranke jest izniman autoritet do trenutka dok drži konce u rukama, do trenutka dok je predsjednik Vlade", smatra Kosor.

I Kuščević i Marić vraćaju se u Sabor gdje će se, kako kažu, staviti na raspolaganje stranci. No, pitanje je hoće li stranački interes i Plenkovićev interes biti jedno te isto. Jer desno krilo HDZ-a je u ofenzivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A gledajte, može se bez svakoga. Šta ćemo sad", kazao je Plenković.

Pad rejtinga

I Davor Ivo Stier i Miro Kovač žele Plenkovićevu poziciju. Razočarani su strmoglavim padom podrške stranci koja je od početka godine s 29 posto pala na 25,5 posto, i najgorim rezultatom u povijesti stranke, na europarlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije pogođen recept, nije pogođen koncept. Birači su rekli svoje, poslali su poruku, zbog liste čini mi se, ali i zbog određenih politika. Iz toga treba izvući pouku, treba neke stvari promijeniti, treba se resetirati" , kazao je Miro Kovač 3. srpnja ove godine.  

Plenkovića napada i saborska i unutarstranačka oporba. Prvi partner u Vladi ga ucjenjuje, a ministri padaju jedan za drugim pod teretom neobranjivih afera. I sve to pola godine prije preuzimanja predsjedavanja Europskom unijom.        

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo