NEPAŽNJA NA TRŽNICI / Jakovčić na meti kritika zbog gljiva koje je zabranjeno brati: 'Bio sam pohlepan jer ih obožavam'

Image
Foto: Twitter/Ivan Jakovčić

Pravilnik koji zabranjuje branje određenih vrsta gljiva nigdje ne propisuje kazne za one koji ih skupljaju, no Zakonom o zaštiti prirode je propisana kazna od 7.000 do 200.000 kuna

30.9.2017.
14:10
Twitter/Ivan Jakovčić
VOYO logo

Hrvatski europarlamentarac, bivši saborski zastupnik i župan IDS-a Ivan Jakovčić našao se na meti kritika jer je na svom Twitter profilu objavio fotografije s blagvom, zaštićenom vrstom gljiva, piše 24 sata. Prema pravilniku o zaštiti gljiva, blagva je zaštićena vrsta koju je zabranjeno skupljati osim iznimno uz dozvolu i to samo za znanstvene svrhe.

"Iako se razumijem u gljive, nisam znao da je blagva zaštićena. Prepuna je tržnica vrganja, lisičarki i blagvi, a tko bi pomislio da je zabranjeno brati te gljive kojih je puna tržnica. Bio sam pohlepan jer ih obožavam", rekao je Jakovčić za 24 sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilogram blagvi košta čak 300 kuna, a Jakovčić kaže da ih je kupio za 200 kuna, napravio si je fritaju i salatu od sirovih blagvi. Dobio je kritike da hoće li se uskoro slikati i s prstacima i da pruža loš primjer kada krši zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Pravilnik koji zabranjuje branje određenih vrsta gljiva nigdje ne propisuje kazne za one koji ih skupljaju, no Zakonom o zaštiti prirode je propisana kazna od 7.000 do 200.000 kuna, zavisno o težini prekršaja, za uništavanje zaštićenih vrsta koje uključuje i branje zaštićenih vrsta gljiva, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo