Parlamentarni izbori 2020. / Jandroković o širenju zaraze u Hrvatskoj: 'Izbori će se sasvim sigurno održati u srpnju'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vezu između izbora i jačanja epidemije ne vidi

22.6.2020.
11:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je hrvatskim građanima uputio čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, ističući da je Hrvatska dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi.

Jandroković u čestitki navodi da se na Dan antifašističke borbe prisjećamo osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi", ističe predsjednik Sabora.

Image
Jandroković, Raspudić, Bandić, Škoro i Ostojić /

Gledajte sučeljavanje na RTL-u u 20 sati: Bit će dosta treme, svatko se svakoga boji

Image
Jandroković, Raspudić, Bandić, Škoro i Ostojić /

Gledajte sučeljavanje na RTL-u u 20 sati: Bit će dosta treme, svatko se svakoga boji

U borbi sudjelovali široki slojevi hrvatskog društva, ne samo komunisti

Napominje kako su u borbi protiv okrutne fašističke i nacističke ideologije, te obrani svoje domovine od okupacije, sudjelovali široki slojevi hrvatskog društva, "a ne samo pristaše komunističkog pokreta, kao što se to prikazivalo u prošloj državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, ističe, antifašizam kojeg se danas prisjećamo pripada hrvatskom narodu koji se znao obraniti od stranih okupatora i njihovih zločina.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, napominje, hrvatski narod je umjesto slobode i demokracije dobio drugi totalitaristički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunistički zločini ne smiju baciti sjenu na hrvatski antifašistički pokret

"Komunistički zločini, koji su se dogodili, ne smiju baciti sjenu na uspjehe hrvatskog antifašističkog pokreta, brojnijeg od onih u mnogim europskim zemljama", kaže Jandroković.

Antifašizam, dodaje, danas ostaje vrijednost za koju se Republika Hrvatska zalaže i koja je potvrđena u izvorišnim osnovama Ustava, kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja Republika Hrvatska, koja je svoju slobodu izborila u Domovinskom ratu, privržena je temeljnim demokratskim vrijednostima - miru, slobodi, demokraciji, vladavini prava, poštovanju ljudskog dostojanstva, zaštiti ljudskih prava, nediskriminaciji, toleranciji i odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma“, zaključuje Jandroković u čestitki.

Širenje koronavirusa uoči izbora

Osvrnno se i na ponovno širenje zaraze koronavirusom među građanima te odgovorio hoće li to utjecati na nadolazeće parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo nekoliko dana nula oboljelih, a sad ćemo se opet morati prilagođavati novim okolnostima. Morat ćemo voditi kampanju na što kreativniji način. Neće biti velikih skupova, susretat ćemo se ovako s ljudima, vodeći računa o epidemiološkim standardima i zaštiti zdravlja naših građana", rekao je Jandroković i dodao da se moramo nakivnuti na novo normalno.

"Gledao sam danas brojke u Njemačkoj koje su isto u porastu. Moramo se navikavati na novo normalno. Da smo ostali zatvoreni, stalo bi gospodarstvo, ne bismo mogli izdržati potpuno zatvaranje. Nakon što su brojke spuštene na nisku razinu, krenuli smo u otvaranje. To sa sobom nosi određeni rizik, ali sada znamo kako virus funkcionira... Moramo naći balans između života s virusom i normalnog funkcioniranja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezu između izbora i jačanja epidemije ne vidi.

"Vidite da je tu dosta ljudi koji su donijeli bolest izvana. Koliko sam informiran, nema tu puno turista, nego više kretanja između Hrvatske i susjednih zemalja. Ne mislim da smo išli prebrzo. Ne znamo što će se događati najesen, a kad bi izbori bili ugroženi ujesen, onda bismo imali ustavnu krizu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako će se izbori sasvim sigurno održati, ali da je nužno pridržavati se mjera opreza.

"Ne vjerujem da su ugroženi izbori. Sasvim sigurno će se održati. Ne očekujem da će doći do razbuktavanja zaraze. Očekujem od svih da se odgovorno ponašaju", izjavio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju na teniskom turniru u Zadru opisuje kao potpuno nepredviđenu

"Očito se dogodilo nešto potpuno nepredviđeno. Teško mi je sada procjenjivati je li tu bilo pogreške u smislu organizacije. Kada se nešto dogodi, lako je biti general poslije bitke“, kazao je Jandroković i potvrdio da će društvo "apsolutno" morati "podnijeti određenu raziku rizika kako bi se očuvalo gospodarstvo", poručio je.

Izjavio je da zatvaranje države kakvom smo svjedočili na početku epidemije neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvoj fazi nismo znali kakav je virus. Danas vidimo da je smrtnost manja, moguće je živjeti, raditi, zaraditi plaće i mirovine... Prema najavama, kada bi i došlo do drugog vala, ne bi bilo one razine zatvaranja kako je bilo", rekao je Jandroković.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike