PORUKA S BLEIBURGA / Jandroković: 'Ovdje sam došao pokloniti se žrtvi i nisam došao relativizirati karakter ustaškog režima'

Jandroković je položio vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju

16.5.2019.
13:38
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je u četvrtak vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju i izjavio da je došao odati počast svim žrtvama te odbacio politizaciju toga čina, kao i relativiziranje karaktera ustaškog režima.

Došao sam iskazati poštovanje žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete, koji su bacani u masovne grobnice, kojima često ne znamo identitet i točan broj. Govori se o desecima tisuća, neki i o većem broju, i zadaća je svih nas komemorirati te žrtve, rekao je Jandroković novinarima nakon što je sa suradnicima položio vijence žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo osuditi zločine

"Isto tako, moramo osuditi zločine. Ovdje se radi o zločinu komunističkog režima, koji je tim činim dokazao da ne drži ni do ljudskih prava, niti međunarodnih konvencija, a ovaj čin ubijanja otvorio je je put kasnijem totalitarnom načinu vladanja, kršenju ljudskih prava, te nepostojanju demokracije i slobode", kazao je.

Jandroković je ocijenio kako su Hrvati imali tešku povijest, i Drugog svjetskog rata i poraća, kao i 45 godina totalitarizma. Moramo se suočiti s tom prošlošću, moramo biti svjesni što nam se sve kroz povijest događalo, zbog budućih generacija, moramo mladima objasniti da sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, da se za to treba boriti, poznavati povijesnu istinu, ali isto tako gledati u budućnost, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara zašto ne dolazi na službenu komemoraciju, Jandroković je odgovorio: "Zato što sam danas odlučio doći ovdje. Želim komemorirati žrtvu i osuditi komunistički zločin".

Novinari su Jandrokovića pitali je li razlog nedolaska to što je prošli put na bleiburškom polju "doživio zvižduke i povike 'izdajice'" što je predsjednik Sabora odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv sam bilo kakve politizacije bilo kojeg skupa na kojem se izražava poštovanje žrtvama. Volio bih da svi u Hrvatskoj prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao nešto što je dio našeg civilizacijskog dosega i naša obaveza prema onima koji danas žive u Hrvatskoj i generacijama koje dolaze", rekao je.

Na predsjedniku je Sabora da odluči tko će biti njegov izaslanik, ali ovdje obilježavamo tragičan događaj i ne bi bilo primjereno da šaljem bilo kakve političko-kadrovske poruke, odgovorio je pak na pitanje zašto nitko od potpredsjednika Sabora neće biti među izaslanicima na službenoj komemoraciji, poput Milijana Brkića koji je najavio će doći u Bleiburg privatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj postoje zakoni i svi ih se trebamo držati u pogledu ustaških simbola. Predsjednik Vlade osnovao je povjerenstvo koje se bavilo nasljeđem totalitarnih režima, koje je donijelo određene zaključke. Mislim da ih se treba držati i primijeniti ih kroz zakonska rješenja", kazao je Jandroković.

Nisam došao relativizirati karakter ustaškog režima

Na pitanje tko je za njega bila hrvatska vojska 1945. godine, pred čiji je spomenik danas položio vijenac, Jandroković je poručio da "odbacuje bilo kakve politizacije na ovom mjestu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje sam se došao pokloniti žrtvi i nisam došao relativizirati karakter ustaškog režima ili NDH", ustvrdio je.

Jandroković je podsjetio da je prije mjesec dana razgovarao s predsjednikom austrijskog parlamenta i pritom "dao sve od sebe kako bi se ove godine komemoracija održala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je sve da vode računa da se dostojanstveno oda počast žrtvi i ni na koji način ne ugrozi održavanje komemoracije. Nadam se da će biti dovoljni mudrosti kod svih koji će doći ovdje da se drže strogih austrijskih pravila i zakona, naglasio je.

Prije Bleiburga, Jandroković i suradnici položili su vijence kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora, a u povratku je planirano polaganje vijenaca kod Spomen obilježja u Macelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo