ŠTO RADI VLADA? / Jandroković pisao Ustavnom sudu zbog Zakona o pobačaju

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja, navodi Jandroković

1.3.2019.
11:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je dopis Ustavnome sudu Republike Hrvatske u kojemu ga je izvijestio da Sabor u roku određenom Rješenjem nije izvršio Rješenje Ustavnoga suda Republike Hrvatske od 21. veljače 2017. godine o donošenju novog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, poznatijeg kao Zakon o pobačaju.

''Prema informacijama kojima raspolažem, Vlada Republike Hrvatske je, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, po donošenju Rješenja pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja. Odlukom ministra zdravstva Milana Kujundžića od 10. studenoga 2018. godine osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka na području medicine, bioetike i prava, sa zadaćom da utvrdi i evaluira iskustva država članica Europske unije koja se odnose na pitanje prekida trudnoće'', stoji u dopisu koji je Jandroković uputio predsjedniku Ustavnoga suda Republike Hrvatske Miroslavu Šeparoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uzimajući u obzir rezultate provedenih analiza te vodeći računa o činjenici da je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje, donošenje novog Zakona nije bilo moguće u roku utvrđenom Rješenjem Ustavnog suda. Izrada i donošenje Zakona podrazumijeva multidisciplinarni pristup rješavanju pitanja vezanih uz prekid trudnoće te široku javnu raspravu u postupku donošenja novog zakona. U tom kontekstu, nastavit će se s aktivnostima potrebnim za izradu novog Zakona radi donošenja kvalitetnog i cjelovitog rješenja'', zaključuje se u Jandrokovićevu pismu Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo