šefovi diplomacije u dubrovniku / Jasna poruka predsjednice: 'EU i NATO moraju više uložiti u sigurnost zemalja regije'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Grabar-Kitarović je poručila da Europska unija mora biti usredotočena na europsku perspektivu jugoistočne Europe i nastaviti politiku proširenja

30.6.2017.
16:18
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor u Dubrovniku u kojem se odvija sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

"Pristup ove inicijative uspješno kombinira naše zajedničke interese. Svaka od zemalja odabrala je vlastiti put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku europsku perspektivu. Jedna stvar je sigurna - postoji jasna i sigurna volja od svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana. Moramo priznati da je ovo područje kroz povijest naučilo da moramo imamo surdadnju. Jugoistočna Europa pokazala je zrelost ove inicijative. Međutim, ne možemo izgubiti iz vida širu globalnu sliku. Jugoistočna Europa bila je podležna promjenama, a današnji svijet je povezaniji nego ikad i bilo koja separacija je više nego uzaladna. Moramo naći zajednički jezik", poručila je predsjednica u svom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je poručila da Europska unija mora biti usredotočena na europsku perspektivu jugoistočne Europe i nastaviti politiku proširenja.

"Snažno sam uvjerena da moramo uložiti više kako bismo podigli razinu kompetitivnosti. Ovo je Europa. Važno je naglasiti i važnost otvaranja radnih mjesta. Hrvatska se koncentrira na pronalazak načina rješavanja huamanitarnih kriza i prirodnih katastrofa. Kao što smo svi vidjeli tijekom migrantske krize, koordinacija među državama je od ključne važnosti. Migracije su dovele do brojnih političkih diskusija, do mjera koje su usvojene na različitim razinama europe. Ako se želimo dugoročno baviti migracijama moramo se baviti uzrocima migracija. Kretanje stranih boraca prema europi jedan je od najvećih izvora zabrinutosti. Svi mi osuđujemo terorizam i ekstremizam. Moramo se boriti protiv svakoga oblika terorizma, bez obzira na religijiu ili političku pripadnost. Prijetnje globalnog terorizma su nešto na što je osjetljiva svaka zemlja, bitno je da naše službe kooperiraju i surađuju. EU i NATO moraju više truda uložiti u sigurnost zemalja regije, a zemlje to i očekuju. Što se tiče budućnosti EU, lekcija brexita naučila nas je da moramo raditi puno na tome da EU bude bliža našim građanima", zaključila je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završni sastanak šefova država i vlada u petak poslije podne otvorila je predsjednica RH, poručivši, između ostalog, da Europska unija treba nastaviti politiku proširivanja te je istaknula da je hrvatska Vlada predana projektu EU, a ne želi Europu s više brzina.

Summit završava u petak svečanom večerom na kojoj će sudjelovati i premijer Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo