Budućnost Zagreba / Je li Bandić napokon izgubio Zagreb? Tomašević ide po gradonačelnika: 'Imam dobre šanse da pobijedim'

U izbornoj noći Milan Bandić pratio je porazne rezultate njegove stranke u sve četiri zagrebačke izborne jedinice

8.7.2020.
7:00
VOYO logo

Jedan od najvećih gubitnika nedjeljnih izbora zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić. Doslovno je potučen u izbornoj jedinici koja je svih 20 godina njegove vladavine bila njegovo uporište.

Njegova je stranka u glavnom gradu osvojila mizernih jedno cijelo sedam posto glasova, on sam ni 1800 preferencijalnih glasova, pa se s pravom postavlja pitanje hoće li nakon takvog fijaska Milan Bandić uopće u utrku za sedmi mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
oni su miljenici birača /

Analiza Damire Gregoret: Tko je sa zadnjeg mjesta ušao u Sabor, a tko je doživio preferencijski debakl?

Image
oni su miljenici birača /

Analiza Damire Gregoret: Tko je sa zadnjeg mjesta ušao u Sabor, a tko je doživio preferencijski debakl?

Žeđ sa saborskim mandatima nije utažio. U izbornoj noći Milan Bandić pratio je porazne rezultate njegove stranke u sve četiri zagrebačke izborne jedinice. Dva dana kasnije s tim se fijaskom, kako se čini, još nije suočio.

Na pitanje planira li se ponovno kandidirati za gradonačelnika odgovara u svom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja znam, ovo nisu bili izbori za gradonačelnika" poručio je Bandić.

Ali dosta jasno pokazuju koliko je gradonačelnik u Zagrebu popularan. Dok je HDZ osvojio prvo mjesto i više od 28 posto glasova, RESTART koalicija više od 21 posto, a platforma Možemo više od 18, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti uzela je svega 1,7 posto. Stoga je gradonačelnika u šest mandata legitimno pitati hoće li ići za sedmim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ću vam odgovoriti kad budu izbori za gradonačelnika. Take easy. Polako. Ja razumijem vašu radoznalost, ali polako. Ovo nisu bili izbori za gradonačelnika. Ja sam za gradonačelnika pobijedio šest puta, a o izborima za gradonačelnika ću vam reći u petom mjesecu iduće godine", izjavio je Bandić.

Izborni pobjednici, kako u državi, tako i u Zagrebu, s Bandićem su u glavnom gradu formalno još uvijek u koaliciji. Sinoć smo doznali da rekordera po broju preferencijalnih glasova, iako se spominjao kao kandidat za gradonačelnika Zagreba, za to nema interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da bih se volio baviti zdravstvenom problematikom", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

A tko će onda biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prerano je za bilo kakve špekulacije. Mi moramo završiti i proces unutarstranačkih izbora, on je radi korone u jednom dijelu i zaustavljen", rekla je saborska zastupnica Nina Obuljen Koržinek.

Ništa jasnije nije ni u RESTART-u. Dok šef zagrebačkog SDP-a najavljuje da će se oglasiti tek idućeg tjedna, čelnica stranke Glas, koja se već natjecala za gradonačelnicu, sada kaže da je oporbi potreban zajednički kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeti što je naizglednije, što je najbolje, koja građani prepoznaju, koga bi htjeli da bude gradonačelnik. U krajnjoj liniji, napraviti jedno ili dva ispitivanja, samo da vam pokažu kako građani razmišljaju", kazala je saborska zasupnica Anka Mrak Taritaš.

Ako je suditi po nedjeljnim rezultatima, od spominjanih kandidata po preferencijalnim glasovima daleko najgore stoji aktualni gradonačelnik s njih 1789, Anka Mrak Taritaš ima 2.621, Gordan Maras 2.832, dok gotovo 20.000 glasova, deset puta više od Bandića ima Tomislav Tomašević iz platforme Možemo. I njegov je stav već sada jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam najavio i prije da se svakako želim i da ću se kandidati za gradonačelnika, a ovi parlamentarni izbori pokazuju da ima dobre, čak bih rekao i najbolje šanse da pobijedim Bandića", poručuje saborski zastupnik Tomašević.

Bandićevi dugogodišnji politički protivnici ujedno vjeruju da će on, bez obzira na loš nedjeljni rezultat, ići do kraja po još jedan mandat pa makar i propao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo