hrvatska ekonomija / Je li euro novi teret? Svi govore o Tesli na euru, a nitko o posljedicama uvođenja

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Struktura ekonomije nam je izuzetno problematična, rekao je analitičar

23.7.2021.
17:07
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Tesla na hrvatskom euru potaknuo je veliku raspravu, no malo se govori o mogućim ekonomskim rizicima odustajanja od kune i prelaska na zajedničku europsko-unijsku valutu. Građani i Hrvatska narodna banka tako su izabrali „šahovnicu“ i glagoljicu i zemljopisne obrise RH, te Nikolu Teslu i kunu – nju ovaj put samo slikovno, ne i imenom.

Vlada je poručila da likovni motivi potencijalno olakšavaju prijelaz na euro, uz „emocionalno povezivanje tradicije s novom valutom“, no to nikako nije dovoljno, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski prelazak na euro komentirao je neovisni analitičar Guste Santini. Ocjeni je kako posrijedi ohrabrujući dojam, ali da ima prostora za napredak.

Image
RIJEŠEN MISTERIJ /

Kako se Tesla našao na kovanici eura, a nije bio u užem krugu motiva? HNB objasnio što se dogodilo...

Image
RIJEŠEN MISTERIJ /

Kako se Tesla našao na kovanici eura, a nije bio u užem krugu motiva? HNB objasnio što se dogodilo...

 ''Ukoliko se on ne iskoristi, pak, može biti još gore. No prvo nešto o cijenama. Straha od iole ozbiljnijeg udara ne treba biti. Udar može biti jednokratan, ne i strašno težak, kao što je bilo u Sloveniji. Pritom je najvažnije znati da danas jednostavno ne postoji inflacija u starim, klasičnim pojmovima. Kapitalizam danas ima problem eventualno s potrošnjom, ne proizvodnjom'', komentirao je Santini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Problem je u našem slučaju nešto drugo: euro može biti prilika za napredak, ali i veliki uteg o vratu. Ovisi najviše o tome koliko smo spremni uključiti se u pripadajući kontekst'', rekao je analitičar. 

Santini već godinama iskazuje načelno pozitivan stav prema preuzimanju eura, no RH bi za početak morala imati proizvodniju ekonomiju. Osjetno više negoli je slučaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Struktura ekonomije nam je izuzetno problematična. Visoka državna potrošnja, preveliki udio usluga, zgažena industrija, loša porezna politika, itd. Bojim se da ćemo tako primiti euro kao novi teret, umjesto poticaj za razvoj. Ova država o tome uopće ne vodi računa, nas više zanima hoće li na centima biti Dubrovnik ili Plitvice. To je neozbiljno, ali nije problem u euru. Naš je Istočni grijeh bio onaj prema nacionalnoj valuti, kad smo od nje napravili monetarnog manekena, a funkciju novca već je nosila marka pa euro'', kaže Santini.

''Moramo već sad početi plakati zbog primanja visoke pomoći od EU-a, umjesto što slavimo, jer je to pravi znak da smo siromašni, ne da imamo sreće. Dobra treba stvarati, ne ih samo dijeliti, jer će tome brzo doći jako bolan kraj'', upozorava Santini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Santini zato vjeruje da se ne treba plašiti eura i njegovih loših efekata, nego nespremnosti hrvatskih političara i ekonomskih stratega. Valjalo bi izbjeći sudbinu Grčke koja je nakon upadanja u najteže probleme gorko zažalila za svojom nacionalnom drahmom kao mehanizmom aktivne monetarne politike.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo