Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zločini iz mržnje

Je li hrvatsko društvo nasilno? Evo što kažu službeni podaci

Kad se uzme u obzir broj stanovnika, Hrvatska spada u red zemalja s manje zločina iz mržnje

Image
Foto: Pixsell/PIXSELL
Hina/ 9.9.2019. u 9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova, pučke pravobraniteljice pa i Srpskog narodnog vijeća ne potvrđuju tezu o rastu etničkog nasilja u Hrvatskoj, piše u ponedjeljak Večernji list. 

Lani je policija evidentirala 33 zločina iz mržnje, DORH je procesuirao 53, a doneseno je osam osuđujućih presuda. Više slučajeva MUP i DORH bilježe 2013. za Vlade Zorana Milanovića (35 i 57), a 35 i 37 u 2016. za Vlade Tihomira Oreškovića. I kad se uzme u obzir broj stanovnika, očito je da Hrvatska spada u red zemalja s manje zločina iz mržnje, piše dnevnik.

Dakako, moguće je i da je povećan broj prijava u nekim zapadnim zemljama, a manji u drugima, pa i u RH, posljedica (ne)povjerenja u institucije ili (ne)prepoznavanja zločina iz mržnje.

No u godišnjem izvješću DORH-a veći broj odbačaja prijava tumači se time što se u javnim i medijskim istupima često neprihvatljivi, ostrašćeni i neuljuđeni izričaji tumače kao govor mržnje i podnose se kaznene prijave, iako je riječ "samo" o kleveti ili uvredi, prekršaju, a ponekad i nekažnjivom ponašanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I podaci pučke pravobraniteljice o pritužbama za diskriminaciju po osnovi "rase, etničke pripadnosti ili boje kože te nacionalnog podrijetla" ne govore u prilog teze o porastu nasilja. Lani je bilo 66 takvih pritužbi, što je veliki porast u odnosu na 47 u 2017., ali i pad u odnosu na 2016. kad ih je bilo 117 te je i 2012. bilo 60, a 2015. 68 takvih pritužbi.

Podaci SNV-a o broju događaja motiviranih netrpeljivošću prema Srbima bilježe značajan porast u protekle tri godine (381 lani, 393 i 331) u odnosu na 2015. (189) i 2014. (82) ali i oni sami navode kako su mijenjali metodologiju, piše Večernji list.

Upravo se čita

Image
rekonstrukcija krvavog pokolja

Dok je sijao smrt po Cetinju, obavio je čak tri telefonska poziva. Koga je sve zvao masovni ubojica?

Podaci MUP-a o kriminalitetu koji se goni po službenoj dužnosti govore o kontinuiranom smanjenju od 2011., izuzev 2015., ukupno za 32 posto u odnosu na 2011., piše Večernji list u ponedjeljak.

Hina/ 9.9.2019. u 9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mogao je dobiti državljanstvo?

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini: 'Rekli su da kopamo rovove. Dobio sam ponudu da ostanem - ako idem na vojni rok'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba