INSPEKCIJA U BOLNICAMA / Je li Mireli Čavajdi uskraćeno pravo na pobačaj zbog medicinskih razloga? Evo što kažu stručnjaci

Ministar Beroš poslao je inspekciju u sve četiri bolnice, a očekuje se rasplet slučaja i odluka drugostupanjske komisije

9.5.2022.
20:30
VOYO logo

Mirela Čavajda nada se odluci - koja dosad u Hrvatskoj još nikad nije donesena.

"Ne želim prejudicirati, govorim načelno kakva je dosad praksa bila u Hrvatskoj. -Zapravo nikome nije odobreno? Radim tu dugo, mi nismo imali zahtjev da se učini feticid", tvrdi Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo su, objašnjava, bili zahtjevi za prekidom trudnoće do 22. tjedna, i to su odobravali. Odvjetnica Mirele Čavajde kaže - nisu znale da imaju pravo uložiti žalbu na odluku prvostupanjske komisije.

Image
BORBA ZA PRAVDU /

U 48 sati za Mirelu Čavajdu prikupljeno više od 220 tisuća kuna. Najavljeni skupovi podrške u Zagrebu i Rijeci

Image
BORBA ZA PRAVDU /

U 48 sati za Mirelu Čavajdu prikupljeno više od 220 tisuća kuna. Najavljeni skupovi podrške u Zagrebu i Rijeci

"Ustrajna je u namjeri da ostvari prava i po našem i po slovenskom zakonu, ona bi radije da to može ostvariti u svojo zemlji, ali ako joj to ne bude moguće, tražit će drugi način", tvrdi odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za odluku drugostupanjske komisije je subota. Inače, to nije neko ad hoc tijelo koje se sastalo samo zbog ovog slučaja.

Komisija se, kako su nam potvrdili, sastoji od dva ginekologa iz Petrove bolnice, suca Općinskog građanskog suda, socijalne radnice i još jednog stručnjaka kojeg se pozove ovisno o detaljima slučaja o kojemu se odlučuje.

"Sudac je uvijek osoba koja autoritativnije od laika može objasniti intenciju i konstrukciju nekog zakona, ali ovaj je zakon izrazito jasan. Što se dešava do 10. odnosno 12-tog tjedna trudnoće, što se dešava nakon toga, tu nema nedoumica", smatra profesorica na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ana Horvat Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do njihovog mišljenja sve su spekulacije, ali ono što stvar čini nejasnom je različito tumačenje istih nalaza.

"Nismo za eutanaziju, nismo za feticid, nismo za to da mi odlučujemo tko može živjeti, a tko ne. -Smatrate da je to utuživo? A gledajte, uzmimo sad situaciju nakon poroda ovog djeteta da je netko učinio feticid i da netko nakon obdukcije kaže da se mogao operirati. Dali bi netko pokrenuo tužbu protiv nekoga tko je to učinio", pita se Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je samo još jedna zamjena teza, tvrdi odvjetnica. Za takvu tužbu - nema temelja.

"Potpuno manipuliranje činjenicama, potpuno manipuliranje odredbama koje su na snazi. To naravno nije krivnja liječnika koji to nisu po struci nego pravnika koji to trebaju znati i to je odgovornost onih koji su ih trebali upoznat s pravima", kaže Jurić.

Za to vrijeme majci koja sve ovo proživljava podršku daje dio građana i civilne udruge. U četvrtak će nakon rasprave u Saboru o SDP-ovom zakonu o prekidu trudnoće na glavnom zagrebačkom trgu biti prosvjed podrške. Putem interneta se skuplja i novac za zahvat u Sloveniji, ukoliko do njega dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo