Gdje će raditi? / Je li nam potreban studij demografije i hrvatskoga iseljeništva? 'Ključan je za planiranje budućnosti!'

Na Hrvatskim studijima tvrde - potreba za takvim stručnjacima je velika

31.8.2019.
13:00
VOYO logo

Od početka nove akademske godine kreće novi studij demografije i hrvatskoga iseljeništva.

Prihvatilo ge je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provodit će se na Hrvatskim studijima. Za pet godina tako ćemo imati prve magistre demografije i hrvatskoga iseljeništva, ali postavlja se pitanje postoji li potreba za njima i gdje će raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više umrlih, nego rođenih, iseljevanje mladih i nedostatak radne snage - samo su neki od problema za koje će se od jeseni na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu obrazovati stručnjaci.  

"Demografska i migracijska problematika kao i problematika radne snage glavna su problematika europske budućnosti, pa sasvim sigurno i hrvatske pa je jasno da smo to trebali dignuti na akademsku razinu. Smatram da je to jedan od ključnih studija za planiranje hrvatske budućnosti", rekao je , voditelj Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografija i hrvatsko iseljeništvo dvopredmetni je studij koji traje pet godina. Imat će 50 obveznih i 19 izbornih kolegija. Mjesta ima za 35 studenata koji se na novi program mogu upisati na jesenskom roku.  

Ljetni je preskočen jer se čekala dozvola Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

"Zahtjev za upis u upsinik je u Ministarstvo stigao 31. srpnja. To je procedura koja onda traži provjeru dokumentacije. Mi smo tražili dodatna pojašnjenja", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a na pitanje gdje će se ti ljudi zaposliti, odgovara: "To je pravo pitanje za Sveučilište u Zagrebu koje je nositelj studija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Hrvatskim studijima tvrde - potreba za takvim stručnjacima je velika.

"Oni će raditi prije svega u svim institucijama, područjima i radnim mjestima koji su vezani uz hrvatsko iseljeništvo i demografske procese. To su prije svega državne službe, lokalna, regionalna uprava, a siguran sam da će se potreba pokazati i u gospodarstvu", smatra , pročelnik Hrvatskih studija.

Kažu, interes budućih studenata je i prije mogućih upisa bio velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo demografiju 1 i 2, matematiku i statistiku, projekcije u demografiji, planiranje migracija, to su ključni kolegiji, a za iseljeništvo su ključni svi oni kolegiji koji prmatraju potencijal hrvatskog iseljeništva jer smo mi jedna od rijetkih zemalja koja ima više stanovništa izvan Hrvatske, nego unutar Hrvatske", opisuje studije Šterc.

Pa ćemo tako prve magistre demografije i hrvatskog iseljeništva imati za pet godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo