Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Za i Protiv

Je li neradna nedjelja samo predizborni trik? Otkrivamo koliko su trgovine zarađivale vikendom

Trgovci razmišljaju o tužbi Ustavnom sudu koji je već dva puta ukinuo zabranu rada nedjeljom

Ivan Skorin/ 26.4.2020. u 18:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas je bila zadnja radna nedjelja. No, pitanje je dokad? Do daljnjega. Je li odluka o zabrani rada nedjeljom isključivo epidemiološka ili ima i predizborne motive?

Odgovor na ovo pitanje i dalje je glavna tema. Iz stožera i dalje uvjeravaju da nema govora o politikanstvu. Istovremeno, blagajnice su zadovoljne, a vlasnici trgovačkih centara već razmišljaju o tužbi Ustavnom sudu.

Sindikat trgovaca nada se da će ostati zabrana rada nedjeljom, a predsjednica sindikata, Zlatica Štulić, kaže kako "radnici u trgovini to i očekuju jer je dosad ionako nedjelja bila premalo dodatno plaćena".

"Radnik dobije 6, 7, ili 10 kuna na svoju satnicu i to svakako nije motivirajuće", pojašnjava Štulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedini motiv za zabranu je epidemiološki, nikako predizborni, uvjeravaju i u nedjelju u Stožeru. Ipak, otvara se rupa i u epidemiološkoj logici.

Prema podacima samih centara za 2019. godinu prosječan promet jedne trgovine veličine od oko 500 metara kvadratnih od ponedjeljka do petka je 23 tisuće kuna, subotom je 55 tisuća kuna, nedjeljom 45 tisuća kuna.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

Gotovo pola od ukupnog broja posjeta šoping centrima događa se vikendom. 13 tisuća je dnevni prosjek radnim danom, 27 tisuća subotom, a 25 tisuća nedjeljom.

82 posto građana bilo je za zabranu

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, na upit hoće li doći do povećanog ulaska ljudi subotom u trgovine, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi ne živimo u normalnim vremenima. Ovaj stožer je ovlašten da donosi odluke kako bi se provele proepruke epidemiološke struke."

Na to primjedbe ima trgovačka struka.

"Evidentno je da će se promet s nedjelje 'preliti' na subotu. Meni nije jasno ovo objašnjenje da se zatvori na jedan dan da se odmori. Nije mi jasno tko će se odomriti? Hoće se korona odmoriti", pita se Denis Čupić, direktor trgovačkog centra.

Iz SDP-a su u subotu prozvali ovu odluku stožera kao dodvoravanje Crkvi, a predstavnica građanske udruge koja se već godinama zalaže za zabranu rada nedjeljom, ne skriva zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"To je epidemiološka mjera, ali to je uspjeh svih hrvatskih građana. Meni je svejdno da li je to iz jednih razloga ili drugih. Meni je važno da ono što želi veliki dio hrvatskih građana da se i realizira. Pitanje neradne nedjelje nije vjersko", smatra , predsjednica udruge "U ime obitelji".

Trgovci razmišljaju o tužbi Ustavnom sudu koji je već dva puta ukinuo zabranu rada nedjeljom. Iz Ustavnog suda nisu željeli komentirati najavu.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Promocije plus 82 posto građana bilo je za zabranu.

Ivan Skorin/ 26.4.2020. u 18:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opoziv proizvoda

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele. Prijeti mu uništenje 150.000 kokoši. On tvrdi da mu podmeću

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba