Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SUMNJE U KORUPCIJU

Je li ovo pozadina uhićenja? CEMP Upravi Hrvatskih šuma: Uzimate 40.000 eura dnevno

Čini se da se u pozadini velike policijske akcije nalazi milijunski spor

Image

Vjetroelektrane

Foto: RTL Direkt
Vijesti.hr/ 29.5.2020. u 14:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatske šume i investitor u vjetroelektrane CEMP su vodili milijunski spor koji bi mogao biti ključ današnjih uhićenja predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića.

Image
velika akcija

Uhićeni šef Hrvatskih šuma, Rimac i niz poznatih lica! Jakupčićev odvjetnik: 'Ne smatra se krivim'

Image
velika akcija

Uhićeni šef Hrvatskih šuma, Rimac i niz poznatih lica! Jakupčićev odvjetnik: 'Ne smatra se krivim'

Policija još ne daje službene informacije, ali 24sata su, kako pišu, neslužbeno iz tvrtke saznali sadržaj veoma oštrog dopisa koji je poslan Hrvatskim šumama u ožujku ove godine preko odvjetničkog ureda.

Ukratko, u dopisu se CEMP žali uhićenome Jakupčiću i cijeloj upravi HŠ-a da im podružnica Hrvatskih šuma Split ne izdaje odobrenje za uporabnu dozvolu za dio vjetroelektrana. CEMP smatra da su oni obavili svoj dio dogovora, napravili šumske i protupožarne puteve vrijedne 15 milijuna kuna.  Istodobno, Hrvatske šume, žali se CEMP, potražuju od njih oko devet milijuna kuna za ime naknade šumske štete koju je tvrtka napravila. I zbog toga ne daju suglasnost za uporabnu dozvolu. 

''Radi se o ucjeni i nanošenje štete investitoru od 40.000 eura dnevno što dovodi u pitanje otplatu kredita'', stoji između ostalog, u tom dopisu iz ožujka ove godine. CEMP ističe da su već izdane dvije uporabne dozvole ranije, a da se nije postavljalo pitanje šumske štete. I na kraju se zaključuju da će kazneno prijaviti sve odgovorne pojedince u Hrvatskim šumama koji ih ucjenjuju, te će potraživati naknadu štete ako se ogluše o davanju suglasnosti za uporabnu dozvolu. ''Hrvatske šume ucjenjuju investitora da izvrši gotovinsko plaćanje iako je potraživanje investitora od Hrvatskih šuma šest milijuna kuna više'', navedeno je u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok istražitelji ne izađu sa službenim  informacijama za što se terete svi uključeni, ne može se znati što se odigralo u ovom milijunskom poslu. Navodno postoje i neke nagodbe oko tog spora, ali to nitko nije mogao potvrditi. Činjenica je da pretresi traju i u podružnici Hrvatskih šuma u Splitu, a policija je u petak u Splitu uhitila Ivana Melvana, voditelja uprave Hrvatskih šuma u tom gradu koji je nakon toga odvezen u Zagreb gdje će dati izjavu u PNUSKOK-u, doznaje Hina od njegova odvjetnika Nediljka Ivančevića.

"Gospodin Melvan je sada na putu u Zagreb gdje će dati izjavu djelatnicima PNUSKOK-a  koji će spis  dostaviti dežurnom zamjeniku USKOK-a koji će odlučiti o daljnjem postupku," rekao je Ivančević, a na upit je li Melvanovo uhićenje povezano s ostalim uhićenjima u vezi s vjetroelektranama kod Knina, rekao je kako o tome ne može govoriti.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

CEMP je u vlasništvu tvrtke Lager Bašić, Milenka Bašića, starijeg brata Ivana Inje Bašića kojeg su istražitelji prije nekoliko mjeseci uhitili zbog utaja poreza na preprodaji vozila. Vjetroelektrana Krš-Pađene pored Knina najveća je u Hrvatskoj. Vrijednost investicije je bila oko 1,8 milijardi kuna, a sumnjalo se na pogodovanje za dozvole još 2016. godine. 

Vijesti.hr/ 29.5.2020. u 14:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba s konkurencijom

Obitelj koja mora uništiti 150 tisuća kokoši podnijela kaznenu prijavu USKOK-u: 'Znamo da su oni to skuhali...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba