SUMNJE U KORUPCIJU / Je li ovo pozadina uhićenja? CEMP Upravi Hrvatskih šuma: Uzimate 40.000 eura dnevno

Image
Foto: RTL Direkt

Čini se da se u pozadini velike policijske akcije nalazi milijunski spor

29.5.2020.
14:49
RTL Direkt
VOYO logo

Hrvatske šume i investitor u vjetroelektrane CEMP su vodili milijunski spor koji bi mogao biti ključ današnjih uhićenja predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića.

Image
velika akcija /

Uhićeni šef Hrvatskih šuma, Rimac i niz poznatih lica! Jakupčićev odvjetnik: 'Ne smatra se krivim'

Image
velika akcija /

Uhićeni šef Hrvatskih šuma, Rimac i niz poznatih lica! Jakupčićev odvjetnik: 'Ne smatra se krivim'

Policija još ne daje službene informacije, ali 24sata su, kako pišu, neslužbeno iz tvrtke saznali sadržaj veoma oštrog dopisa koji je poslan Hrvatskim šumama u ožujku ove godine preko odvjetničkog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, u dopisu se CEMP žali uhićenome Jakupčiću i cijeloj upravi HŠ-a da im podružnica Hrvatskih šuma Split ne izdaje odobrenje za uporabnu dozvolu za dio vjetroelektrana. CEMP smatra da su oni obavili svoj dio dogovora, napravili šumske i protupožarne puteve vrijedne 15 milijuna kuna.  Istodobno, Hrvatske šume, žali se CEMP, potražuju od njih oko devet milijuna kuna za ime naknade šumske štete koju je tvrtka napravila. I zbog toga ne daju suglasnost za uporabnu dozvolu. 

''Radi se o ucjeni i nanošenje štete investitoru od 40.000 eura dnevno što dovodi u pitanje otplatu kredita'', stoji između ostalog, u tom dopisu iz ožujka ove godine. CEMP ističe da su već izdane dvije uporabne dozvole ranije, a da se nije postavljalo pitanje šumske štete. I na kraju se zaključuju da će kazneno prijaviti sve odgovorne pojedince u Hrvatskim šumama koji ih ucjenjuju, te će potraživati naknadu štete ako se ogluše o davanju suglasnosti za uporabnu dozvolu. ''Hrvatske šume ucjenjuju investitora da izvrši gotovinsko plaćanje iako je potraživanje investitora od Hrvatskih šuma šest milijuna kuna više'', navedeno je u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok istražitelji ne izađu sa službenim  informacijama za što se terete svi uključeni, ne može se znati što se odigralo u ovom milijunskom poslu. Navodno postoje i neke nagodbe oko tog spora, ali to nitko nije mogao potvrditi. Činjenica je da pretresi traju i u podružnici Hrvatskih šuma u Splitu, a policija je u petak u Splitu uhitila Ivana Melvana, voditelja uprave Hrvatskih šuma u tom gradu koji je nakon toga odvezen u Zagreb gdje će dati izjavu u PNUSKOK-u, doznaje Hina od njegova odvjetnika Nediljka Ivančevića.

"Gospodin Melvan je sada na putu u Zagreb gdje će dati izjavu djelatnicima PNUSKOK-a  koji će spis  dostaviti dežurnom zamjeniku USKOK-a koji će odlučiti o daljnjem postupku," rekao je Ivančević, a na upit je li Melvanovo uhićenje povezano s ostalim uhićenjima u vezi s vjetroelektranama kod Knina, rekao je kako o tome ne može govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CEMP je u vlasništvu tvrtke Lager Bašić, Milenka Bašića, starijeg brata Ivana Inje Bašića kojeg su istražitelji prije nekoliko mjeseci uhitili zbog utaja poreza na preprodaji vozila. Vjetroelektrana Krš-Pađene pored Knina najveća je u Hrvatskoj. Vrijednost investicije je bila oko 1,8 milijardi kuna, a sumnjalo se na pogodovanje za dozvole još 2016. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo