politika u javnim tvrtkama / Je li produljenje mandata upravama i nadzornim odborima nužnost ili 'betoniranje statusa'?

Odlukom na svojoj zadnjoj sjednici, Milanovićeva vlada privremeno je produžila mandate upravama i nadzornim odborima javnih i državnih tvrtki, sve dok ih ne zamijeni nova garnitura HDZ-ovih šefova, i to da tvrtke u međuvremenu ne bi ostale obezglavljene. HDZ-u to nije politički korektno

14.1.2016.
21:22
VOYO logo

HEP, JANAF, Plinacro, Hrvatske vode i ceste – neka su to od državnih poduzeća čijim upravama i nadzornim odborima mandati ističu najkasnije tijekom ožujka.

Ali Milanovićeva Vlada produljila im je zaposlenje sve dok nova Vlada ne odabere svoju garnituru šefova. Kažu, sve kako bi u međuvremenu 20-ak takvih tvrtki moglo normalno funkcionirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu sa primopredajmom vlasti, mandati se na raspolaganje daju u roku 15 dana od formiranja nove Vlade. To je ključna odredba, a onda kreću natječaji koje će pokrenuti nova Vlada. Bilo bi nekorektno da smo mi to radili sad pred kraj mandata", kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Potez jest nekorektan, ako se pita HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije politički nimalo korektno, na zadnjoj sjednici vlade napraviti to, jer svi znamo da je bila sječa glava kad su došli na vlast, da su počistili sve direktore koji su bili tamo bez obzira kome su pripadali, imenovali su svoje, i oni sad njima betoniraju status", kaže HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker.

Sječu glava jednakom će lakoćom provesti i nova Vlada, a optužbe o betoniranju statusa vodećih ljudi javnih tvrtki nemaju smisla - odgovaraju redom dosadašnji stanari Banskih dvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu raditi inače. Nova Vlada ih može promijeniti ako se formira sutra", poručuje potpredsjednica Vlade Vesna Pusić

"Tu nema nikakvih ambicija da nekome produžiš mandat, nego da firme rade. Treba im šest mjeseci da se dogovore kakva će biti struktura Vlade, tako da ja se bojim da isto tako nemaju pojma što bi radili u javnim poduzećima", kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako spominju državni holding koji bi strateški upravljao javnim i državnim tvrtkama, tek će se vidjeti hoće li HDZ čelne ljude tih poduzeća imenovati politički, ili krenuti putem koji je s Europskom komisijom dogovorila Milanovićeva Vlada, doduše tek na kraju mandata. 

"Da se uprave biraju putem natječaja ili putem headhunting kompanija. Uvijek postoji mogućnost da aktualna vlada obnovi pregovore sa Europskom komisijom i iznađe neko drukčije rješenje", kaže Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ono što je Bruxelles zamjerio Hrvatskoj - upravo je previše politike u javnim i državnim tvrtkama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo