turudić će opet suditi? / Je li propala izmjena Ustava o ratnom profiterstvu? Ivo Sanader poručio: 'Idemo dalje'

Bivši premijer Ivo Sanader, zadovoljan odlukom Ustavnog suda koji mu je ukinuo dvije presude za afere Hypo i INA-MOL , poručio je 'idemo dalje'. Dok su njegovi odvjetnici uvjereni da će se ponovljeno suđenje odvijati pred izmijenjenim sudskim vijećem, predsjednik Županijskog suda uvjeren je kako nema pravne zapreke da opet sudi Sanaderu

28.7.2015.
16:44
VOYO logo

"Idemo dalje", riječi su kojima je Ivo Sanader prokomentirao odluku Ustavnog suda o ukidanju obiju presuda protiv njega u slučaju Hypo i INA-MOL. 

Image
sloković: 'Odluka je dokaz da smo bili u pravu' /

Sada je i službeno: Ustavni sud ukinuo presudu Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-MOL!

Image
sloković: 'Odluka je dokaz da smo bili u pravu' /

Sada je i službeno: Ustavni sud ukinuo presudu Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-MOL!

Potvrdila je to Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, rekavši kako je bivši premijer zadovoljan odlukom Ustavnog suda koji je nakon tri i pol godine cijeli proces vratio na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da sad kaže onu svoju staru 'idemo dalje', pa ćemo vidjeti što će dalje bit. Nije naravno stigao pročitati u cijelosti ustavnu odluku, ali će to ovo ljeto detaljno proučit", kazala je Sloković.

Ustavni sud nije odlučivao o Sanaderovoj krivnji, nego je zaključio da su mu povrijeđena ustavna prava. Odluke Županijskog i Vrhovnog suda srušene su zbog zakonskih propusta u presudama za ratno profiterstvo i primanje mita od MOL-a za vlast u INA-i. Predsjednik Županijskog suda spreman je bivšem premijeru suditi ponovno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću sudit najvjerojatnije, nema razloga da ne sudim. Onda štogod kažem, može se shvatit kao osnova za neku buduću ustavnu tužbu da sam prejudicirao ishod prije nego što sam sudio", rekao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Dok Ivan Turudić tvrdi da se postupak zakonski može ponoviti pred istim sudskim vijećem, Sanaderovi odvjetnici, pročitavši odluku u kojoj se spominju propusti sudova, tvrde suprotno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukazuje na to da bi predmet, odnosno sudski postupak trebalo provesti pred drugim sudskim vijećem. Znači, to je neka preporuka Ustavnog suda", naglašava Sloković.

Bivšem premijeru pravna situacija tako se ipak donekle razvredrila, dok u Remetincu i dalje čeka pravomoćnu presudu za aferu Fimi medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovakva odluka abolira većinu ratnih profitera'

Bivši predsjednik Ivo Josipović kaže da takva odluka abolira većinu ratnih profitera.

"Ako ostane ovakvo tumačenje, zaista će broj predmeta opasti. Ovo stanovnište Ustavnog suda je jako suzilo doseg te ustavne norme i zakona", negodovao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud je po meni poslao potpuno jasnu odluku da se ustavnim tekstom ne mogu mijenjati temeljna načela Ustava, a to je načelo zakonitosti i da ustavni tekst ne smije biti insturumenataliziran da se retroaktivno oživi kazneno djelo za koje je zastara već ranije nastupila", kazao je prof. dr. Davor Derenčinović, stručnjak za kazneno pravo.

USKOK je samo u 2014. godini pokrenuo istragu u 12 slučaja ratnog profiterstva, podignuo 49 optužnica, a sudovi su donijeli presude u 8 predmeta. Nakon Sanaderovog slučaja, svi ti slučajevi bi sada mogli pasti na Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a u ustavnoj tužbi za slučaj Hypo/INA-MOL isticala je dosta stvari od povreda koje se tiču ratnog profiterstva jer nema kaznenog djela do povrede konfrotacijskog prava jer njegovi odvjetnici nisu mogli saslušati svjedoke koji su svjedočili protiv njega, rekla je Sloković.

Ustvrdila je kako je to dokaz da o nekim stvarima misle na način koji je prihvatljiv i da je taj stav prihvatio Ustavni sud. "Nije lako biti četiri godine u postupku i konstantno gubiti, a imati osjećaj da smo u upravu i da neke stvari nisu napravljene na način kako bi trebale biti", rekla je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako je temeljno pravo da postupak bude zakonit i da pravo na pravično suđenje bude poštovano u odnosu na svakoga.

"Ne može kriterij suđenja biti niži za premijera nego za druge predmete. Kod njega su se radile stvari koje se ne događaju u drugim predmetima. Svaki naš prijedlog koji je išao u pravcu rasterećenja i drugačijeg vođenja postupka da imamo isto vrijeme za pripremu bio je odbijen. Kriteriji su bili drugačiji što je bitno otežavalo rad obrane", zaključila je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Sanaderu ukinuta pravomoćna presuda kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a on ostaje u Remetincu jer mu je na snazi ostala nepravomoćna osuđujuća presuda kojem su on i njegova bivša stranka proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija.

Sanader je zbog te afere osuđen na devet godina zatvora, a postane li ta presuda pravomoćna morat će vratiti i 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, nezakonito stekao. HDZ je pritom kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. O žalbama na tu presudu Vrhovni sud raspravljat će krajem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader neće više biti u režimu izdržavanja kazne, nego istražnog zatvora, ali će po riječima njegove odvjetnice imati iste uvjete.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo