zločin u palovcu / Je li ubila sestru i sakrila ju u škrinju? Nakon 500 dana zatvora Smiljana Srnec će doznati presudu

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

O ovom slučaju pisali su brojni strani mediji

30.6.2020.
9:00
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Je li ubila sestru i sakrila ju u škrinju ili je žrtva? Smiljana Srnec, na 500. dan otkako je iza rešetki, doznat će nepravomoćnu presudu za slučaj koji je šokirao malo međumirsko mjesto, ali i cijelu Hrvatsku.

Tisuće stranica spisa, jedno pripremno ročište, 16 raspravnih dana i 17. dan objave presude, 500 dana istražnog zatvora, 111 pismena i dopisa, suđenje koje je, kao i mnoga druga, u jednom trenutku prekinula epidemija koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog sestrina ubojstva /

Iznesene završne riječi optužbe i obrane u suđenju Smiljani Srnec: Presuda će se znati 30. lipnja

Image
zbog sestrina ubojstva /

Iznesene završne riječi optužbe i obrane u suđenju Smiljani Srnec: Presuda će se znati 30. lipnja

Na Županijskom sudu u Varaždinu prošlog su tjedna iznijete završne riječi optužbe i obrane u suđenju Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić 2000. godine, a čije je tijelo otkriveno prošle godine u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.

Optužba

Nedvojbeno je utvrđen identitet Jasmine Dominić čiji je nestanak 16. kolovoza 2005. godine prijavila majka. Na crnoj PVC vreći pronađen je trag jagodice palca Smiljane Srnec kad joj je pukla gumena rukavica dok je spremala leš u škrinju. I na najlonskoj čarapi je pronađen DNK trag optužene, žrtve i majke Katarine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana

Trag muške osobe na najlonskim čarapama nije identificiran jer vještak nije uzeo još jedan bris. Na obdukciji je pronađena sijeda vlas na tijelu žrtve, ali nije utvrđeno čiji je to trag.

Optužba

Iz iskaza svjedoka i dokaza proizlazi da je Jasmina Dominić posljednji put viđena u ljeto 2000. godine. Od tog vremena nitko je nije vidio, ni rodbina ni prijatelji, a nije mogla otputovati jer su joj u kući pronađeni dokumenti. Sredstvo izvršenja, iako nije pronađeno, moglo je imati oštricu, a isto je mogla biti ubijena u snu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana

Nejasno je vrijeme ubojstva. Svjedoci se ne sjećaju ni kad je Jasmina završila srednju školu. Odbijeni su prijedlozi obrane kojima bi se dokazalo da je Jasmina bila živa i u prosincu 2000. godine. 

Optužba

Svi iskazi svjedoka u istrazi i na glavnoj raspravi su istovjetni i ne proturječe logičnim načelima, a iskazi koji su pročitani ne negiraju utvrđene činjenice. Svi su svjedoci govorili dosljedno i nitko nije vidio Jasminu nakon ljeta 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana

Svih 12 svjedoka obrane je odbijeno, a iskazima svjedoka dokazano je samo teško djetinjstvo dviju sestara, djetinjstvo u kojem je uvijek nedostajalo novca, a nikad alkohola. Nitko nije znao što se događa u toj kući. 

Optužba 

Smiljana nije duševno bolesna, reagira agresivno. Ima opsesivne crte ličnosti i iznadprosječno je inteligentna. Nedvojbeno je osoba koja može usmrtiti čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana

Unaprijed je proglašena krivom zato što su je vještaci proglasili osobom koja laže.

Optužba

Smiljana Srnec bila je ljubomorna na uspješniju sestru, ali ostaje tajna koji je stvarni razlog ubojstva. Njezina tvrdnja da to nije učinila ne znači ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana

Nije imala motiv za ubojstvo, pa prva je nazvala policiju nakon otkrića tijela. Nije istina da je priznala ubojstvo, piše Jutarnji list.

Danas presuda

Smiljana o ubojstvu svoje sestre nije puno govorila osim da su se dobro slagale i da joj nikad ne bi napravila ništa nažao. Psihijatri su je označili kao manipulatoricu, a tužiteljica kao osobu koja je sposobna ubiti, optužiti druge da bi “spasila svoju kožu”. Smilja, kako je zovu, za neke je bila brižna majka i domaćica, a za druge žena koju su izbjegavali, zbog koje su pucali obiteljski odnosi i izbjegavali se odlasci u prizemnicu u Novoj ulici 29. Kakva ju sudbina ček, uskoro ćemo doznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo