DIVLJANJE CIJENA / Jedan mjesec visok račun za vodu, a idući duplo jeftiniji. Upitali smo VIO kako je to moguće, a pitali smo i vas

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kažu kako je svaki račun zaseban, ali upućuju na dva podatka koji bi mogli otkriti uzrok ove neobične situacije

23.7.2022.
10:00
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Bez obzira jesu li iskazani u kunama ili uskoro u eurima, jasno je da u Hrvatskoj na režije odlazi dobar dio mjesečne plaće, a kako rastu cijene gotovo svih energenata, uz cijenu hrane i drugih troškova, jasno je da se s posebnom pažnjom prati svako kretanje cijena.

Tako su neki Zagrepčani ostali iznenađeni visokim računima za vodu za mjesec svibanj. Ipak, sve su opravdali inflacijom i rastom cijena, no kada je za lipanj došao upola manji račun, ništa im nije bilo jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim upitom objašnjenje smo zatražili od Zagrebačkog holdinga, a odgovorila nam je podružnica Vodoopskrba i odvodnja.

Kažu kako nisu u mogućnosti dati konkretan odgovor budući da je svaki račun zaseban i svaki korisnik se može upitom obratiti na vio.info@zgh.hr radi informacije zašto je došlo do određenog odstupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MJERE ŠTEDNJE /

Zagrebačkom PMF-u računi otišli u nebo: Struju plaćaju 600.000 kuna mjesečno, a plin 100 tisuća više

Image
MJERE ŠTEDNJE /

Zagrebačkom PMF-u računi otišli u nebo: Struju plaćaju 600.000 kuna mjesečno, a plin 100 tisuća više

"Količina vodne usluge iskazana na računu ovisi o razdoblju potrošnje, a broj dana unutar razdoblja potrošnje se može razlikovati od mjeseca do mjeseca", kažu dalje pa dodaju:

"Na računima je potrebno obratiti pozornost na oznaku je li stanje potrošnje očitano ili procijenjeno. Na svakom računu naznačeno je razdoblje obračuna i navedeni su datumi potrošnje 'Od i Do' te se navedeni datumi odnose na procijenjeno ili očitano stanje vodomjera, a uz svako od njih stoji oznaka ‘O’ (očitanje) ili ‘P’ (procjena)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključuju i kako se očitavanje vodomjera obavlja sukladno Planu očitanja za pojedini mjesec.

Kakva je situacija u drugim gradovima, ali i drugim zagrebačkim naseljima jer konkretni slučajevi za koje imamo saznanja odnosili su se na Trešnjevku i Črnomerec, upitali smo naše čitatelje. Na Facebook stranici RTL Vijesti kažu nam kako i oni primjećuju velike promjene na mjesečnim računima za vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjećujem da je u Sisku voda poskupila kao i davanja za 100 posto, s 15 kuna za kubik na 30 kuna po kubiku vode", kažu jedni. "To se zna desiti i kod nas u Osijeku. U prigradskom naselju i ljeti i zimi bude radi godišnjih ili zimskih uvjeta. Onda se ne očita nego uzme neki prosjek, a onda se korigira na sljedećem računu", dodaju drugi.

Kažu građani i kako oni mjesečno javljaju stanje brojila, a drugi tvrde: "Treba pratiti datume od kad do kad se očitava vodomjer. Neki put to bude za 40-ak dana, a nekad za dvadesetak. K tome dodajte da su ljeti ljudi na godišnjim odmorima i da se voda troši manje, odnosno negdje se troši više (u zgradama sa pretežito starijim ljudima koji su u mirovini, a takvih ima dosta), i dobije se razlika na više ili manje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje bi bilo da imamo vodomjer, koliko potrošiš toliko platiš", zaključuju treći.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo