DANIJEL BOROVIĆ / Jedan od četvorice pilota za RTL o optužnici Srbije: 'Zadovoljan sam reakcijom Vlade i svih ostalih'

Iako ih je najavila, Srbija u Hrvatsku još nije uputila optužnice protiv četvero hrvatskih pilota za navodne zločine počinjene u operaciji Oluja

29.5.2022.
20:45
VOYO logo

Dva dana nakon sastanka u vladi - jedan od četvorice pilota mirnije spava.

"Drago mi je da su piloti pozvani i da je stav države, predsjednika Vlade i svih ostalih da se maksimalno poduzme sve što je moguće o zaštiti i da je to jedini normalan postupak", kazao je Danijel Borović, umirovljeni pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je još 2011. donijela zakon - kojim je poništila pravo Srbije da na teritoriju bivše Jugoslavije uspostavi mini Haag. Poruka je hrvatskih političara.

"Hrvatsko pravosuđe i hrvatska diplomacija ne bi trebala uopće uzeti u ruke te optužnice, nego bi ih trebala jednostavno odbiti", kazao je bivši javni tužitelj Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKTUALNA PITANJA /

Plenković na sjednici Vlade: 'Sastali smo se s pilotima iz Oluje. Vlada će iskoristiti sve mehanizme da ih zaštiti'

Image
AKTUALNA PITANJA /

Plenković na sjednici Vlade: 'Sastali smo se s pilotima iz Oluje. Vlada će iskoristiti sve mehanizme da ih zaštiti'

Optužnica nepravomoćna

Optužnica kojom Srbija prijeti još je nepravomoćna, a iz tamošnjeg tužiteljstva ne daju više informacija jer se predmet, ističu, nalazi u fazi kaznenog postupanja koji nije javan.

"Nikad nitko u Hrvatskoj nije dao nikakav nalog da se počini zločin. Nikad. Haaški tribunal da je imao bilo kakvih argumenata onda bi davno podigao optužnice", kazao je Mate Granić, posebni savjetnik premijera za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvoricu hrvatskih pilota Srbija tereti za ratni zločin nad srpskim civilima - raketiranje kolone izbjeglica, nakon Oluje u BIH 95. godine. Haaški sud za bivšu Jugoslaviju od tada je optužio više od 160 ljudi, pa je sve čudno i prvom američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Galbraithu.

"I zato mi nije jasno zašto se Srbija, gdje se nijedan zločin nije počinio, poziva na jurisdikciju za zločine koji su se navodno dogodili u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini", kazao je Galbraith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako Pupovcu nije jasno...'

No srbijanski državni vrh, Milorad Dodik, ali i Milorad Pupovac uvjereni su - zločina je bilo.

"Ako Pupovcu nije jasno zašto dosad nije ništa poduzeto, meni i drugima nije jasno zašto te 2011. godine, znači unatrag 11 godina - pravosuđe Republike Srbije, odnosno Srbija nije poduzela moguće pravne korake prema Međunarodnom kaznenom sudu koji je redovni put", kazao je Borović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A čini se da Hrvatska neće Srbiji odgovoriti blokadom njihovih pregovora prema Europskoj uniji.

"To nije stvar Hrvatske. Stvar je ispunjavanja i svih ostalih kriterija jer nema shortcut, nema short way. Vi ne možete preko noći ući u Europsku uniji", kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica je još nepravomoćna, a čini se da će se nakon dolaska u Hrvatsku - još brže vratiti u Beograd.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo