imovina od 5 milijuna eura / Jedino Šuica može dopustiti objavu imovinskih kartica: 'Ona od 2011. nije hrvatska dužnosnica'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Interes zaštite osobnih podataka prevladava nad interesom javnosti za dostavu kartica, poručili su iz Povjerenstva

27.9.2019.
13:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je nekoliko zahtjeva za dostavom imovinskih kartica Dubravke Šuice, no ti su zahtjevi odbijeni zbog zaštite osobnih podataka s obzirom na to da Šuica još od 2011. nije hrvatska dužnosnica.

"Povjerenstvo je nakon zaprimanja više zahtjeva za pristup informacijama, kojima su tražene dostave imovinskih kartica hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice, provelo test razmjernosti s obzirom na to da imovinske kartice sadrže niz osobnih podataka, a ona dulje od sedam godina nije dužnosnica u smislu sprječavanja sukoba interesa", rekla je novinarima glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Testom je utvrđeno da u konkretnom slučaju prevladava interes zaštite osobnih podataka nad interesom javnosti za dostavu kartica pa su ti zahtjevi odbijeni", rekla je Jurišić.

No, Povjerenstvo bi pri odlučivanju o zahtjevu za dostavu Šuičinih imovinskih kartica svakako razmotrilo te okolnosti kad bi ona sama dopustila objavu svojih kartica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pisanju medija, bivša gradonačelnica Dubrovnika i bivša zastupnica u Hrvatskom saboru, a potom i u Europskom parlamentu, navodno ima imovinu veću od pet milijuna eura.

Kako je Šuica uspjela u javnom sektoru steći imovinu od pet milijuna eura?

Nevladina udruga GONG objavila je na svojim internetskim stranicama da bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o podrijetlu svoje imovine koju je, uostalom, ispitivala i porezna inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno bi bilo da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere, kao i nalaz porezne inspekcije o svojoj imovini, navodi GONG.

GONG pita kako je Šuica uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je iz Bruxellesu optužio GONG da vodi kampanju protiv Šuice.

"Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada, kao slučajno, reciklira GONG, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a", rekao je Plenković nakon radnog ručka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz GONG-a su odgovorili kako je Plenković trebao osigurati da hrvatska i europska javnost saznaju odgovore na pitanja o Šuičinoj imovini, umjesto što se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja.

GONG: Skupili smo neriješena pitanja o Šuičinoj imovini 

"GONG je udruga koja se bavi promicanjem transparentnosti i borbom protiv korupcije i jednostavno smo skupili neriješena pitanja o imovini hrvatske kandidatkinje za Europsku komisiju Dubravke Šuice", izjavila je u petak novinarima antikorupcijska stručnjakinja GONG-a Oriana Ivković Novokmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana očekuje li da će netko na saslušanju kandidata za Europsku komisiju postaviti pitanje Šuičine imovine odgovorila je potvrdno dodavši kako očekuje da će europarlamentarci imati više sreće nego hrvatski građani u dobivanju odgovora na pitanja koja hrvatska vlast želi zataškati.

"Šuica je nominirana na visoku dužnost potpredsjednice Europske komisije i jako je važno da znamo kako je došla do svoje imovine i je li postojao neki dogovor s Poreznom upravom oko navodnog nesrazmjera prihoda i imovine te da pokaže dokumente s tim u vezi", kaže Ivković Novokmet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pravo propitivati njezine stavove o rodnoj ravnopravnosti s obzirom na to da je osobno bila protiv izricanja sankcija Mađarskoj. Glasovala je protiv rezolucije da muškarci i žene trebaju imati jednake plaće, a to su pitanja u interesu svih građana", dodala je.

Upitana je li iznenađena reakcijom premijera Andreja Plenkovića koji je optužio GONG da zajedno sa SDP-om vodi kampanju protiv Šuice, Ivković Novokmet odgovorila je kako je čudi što to netko proglašava prljavom kampanjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se ne bismo obraćali europskim institucijama?

"Ne znam što je prljavo u tome da smo postavili pitanja koja smo objavili na društvenim mrežama. Osim toga, to je i pomalo eurofobno, zašto se ne bismo obraćali europskim institucijama? To su naše institucije", rekla je.

Na upit očekuje li da Šuica objavi imovinsku karticu, Ivković Novokmet poručila je kako bi bilo dobro da to učini, no to je samo jedno od pet - šest pitanja koja su postavili, a bilo bi dobro da odgovori na sva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče reakcije Europske komisije, GONG očekuje objavu Šuičine imovinske kartice nakon što se završi saslušanje. U svakom slučaju postoji interes, kontaktirala nas je novinarka jednog inozemnog lista s kojom smo razgovarali o toj temi. To su u Europi normalna pitanja, naglasila je, a tiču se transparentnosti i integriteta ljudi koji će obnašati visoke funkcije.  

"Nismo ničija produžena ruka kako to premijer pokušava insinuirati, to su konfabulacije, traljavi su mu argumenti za to", ustvrdila je Ivković Novokmet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šuica kao europarlamentarka ne mora ispunjavati imovinske kartice u Hrvatskoj jer ih ispunjava u Europskom parlamentu. No, htjeli smo da, s obzirom na funkciju koju će obnašati, rasvijetli te stvari jer ju u tome ništa ne priječi", kaže predstavnica GONG-a.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo