zabranjeni tržišni kartel / Jedna od najvećih afera u domaćem zaštitarskom sektoru pala na Ustavnom sudu: izrečena kazna od 5,3 mil. kuna

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Vlasnik zaštitarske firme Zlatko Marić srušio je na Ustavnom sud RH odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

13.2.2018.
12:23
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

To je potvrdio Visoki upravni sud, te njegovom Sokol Marić Securityju i još šest velikih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj izrekao kaznu od 5,3 milijuna kuna zbog dogovaranja najniže cijene usluga, odnosno udruživanja u zabranjeni tržišni kartel. Ta cijena navodno je iznosila 32,52 kune, piše Net.hr.

Informacija u dogovoru pojavila se u medijima nakon što su se 23. listopada 2013. godine sastali predstavnici sedam zaštitarskih tvrtki – Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić. Na sastanku je bilo riječi o tzv. dampinškim cijenama zaštitarskih usluga na tržištu, protiv kojih se bilo nužno boriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No šefovi zaštitarskih firmi bili su već u tom trenutku svjesni kako ni do kakvog dogovora ne smije doći upravo zbog slobode tržišnog natjecanja, ali i činjenice da većinu svojih poslova dobivaju putem javnih natječaja gdje je ionako uvjet najniža cijena.

"Zar bismo s tog sastanka onda pustili jasnu poruku konkurenciji da nećemo nuditi niže od 32,52 kune", pita se Marić u ustavnoj tužbi što ju je njegova tvrtka uputila Ustavnom sudu RH. To bi bila jasna poruka svima koji žele dobiti posao da spuste cijene, objašnjava se u tužbi nelogičnost zaključka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezinu odluku kojom je sedam zaštitarskih firmi kažnjeno s ukupno 5,3 milijuna kuna novčane kazne potvrdio je i Visoki upravni sud RH. No, niti AZTN niti sud nisu u obzir uzeli argumente zaštitarskih firmi, koje su tvrdile koliko bi nemoguće bilo u njihovu sektoru poslovanja dogovaranje najniže cijene. Taj iznos od 32,52 kune odnosio se na minimalni trošak rada, a minimalna cijena, kako je objašnjeno u ustavnoj tužbi, obuhvaća još cijeli niz komponenti, poput tehničkih pomagala i slično.

Od objave informacija u medijima o sastanku sedmorice zaštitara, do odluke AZTN-a i presude Visokog upravnog suda, analiziravši cijeli tijek postupka Ustavni sud ocijenio je kako on nije bio pravedan, piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo