ostaju bez pomoći / Jedna psihologinja na 450 školaraca: 'Djeca na selima nikad ne dobiju pomoć, ne znaju ni da imaju pravo…'

Psihologa za djecu, ali i za odrasle nedostaje u obrazovnim i zdravstvenim institucijama iako je upravo zbog posljedica pandemije i potresa za njima potreba sve veća

22.5.2022.
8:00
VOYO logo

Dva vrtića, dvije osnovne škole. U njima ne četiri, nego jedna psihologinja Dijana Viduka. Ona radi na sva četiri mjesta pa tako i u ovoj osnovnoj školi u Starim Mikanovcima. Brine se o 450 djece.

"Ono što posebno zabrinjava je to što radim u jednoj školi na 10 sati tjedno, a u drugoj na 15. Jedna vam ima 155 učenika, druga 207 i jednostavno ne stignete na toliki broj djece pomoći svakom djetetu koji bi trebao vašu pomoć", rekla je Viduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 923 osnovne škole zaposleno je 378 psihologa, a u srednjim školama 178.

Da psihologa nedostaje u školama, vrtićima, ali i bolnicama upozorava i pravobraniteljica za djecu. Prema podacima inicijative psihologa čak 326 osnovnih škola zapošljava manji broj stručnih suradnika nego što bi trebale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MIRJANA NAZOR /

Psihologinja: 'Ako vas nešto boli, popijete tabletu, dvije. S mentalnim zdravljem ide na duže staze'

Image
MIRJANA NAZOR /

Psihologinja: 'Ako vas nešto boli, popijete tabletu, dvije. S mentalnim zdravljem ide na duže staze'

"Svakako mi nije prihvatljivo, zalažem se za zapošljavanje većih broja stručnih suradnika u što spadaju i psiholozi, a ako to nije moguće neka sa uspostave mobilni timovi stručnih suradnika", rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

I baš u manjim sredinama i ustanovama djeca ostaju bez potrebne pomoći, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10 do 20 posto ima neku vrstu mentalnih poteškoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca na selima nikada ne dobiju pomoć psihologa, niti znaju da oni imaju pravo na njega i da im se mogu obraniti. U Hrvatskoj vam preko 130 tisuća djece nema svog psihologa", kaže Viduka.

Problem nije što psihologa na tržištu nema, nego što nema volje za njihovim zapošljavanjem, upozoravaju u Psihološkoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz pozicije Komore, ali kao i osoba koja radi u školi, mogu reći da svi naši apeli, prema Ministarstvu nisu urodili plodom, Ministarstvo nema sluha, a psihologa ima", rekla je zamjenica predsjednika Hrvatske psihološke komore, Snježana Kovač.

U Ministarstvu kažu da škole u prosjeku imaju pravo na dva stručna suradnika, pedagog je obavezan, a hoće li drugi stručni suradnik biti psiholog logoped ili primjerice socijalni radnik škole same biraju. Nedostaje psihologa, ali i dječjih psihijatara. Prema nekim procjenama u bolnicama ih fali barem 60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo