naslonjeno na legalnost / Jeste li čuli za klimatski kriminal? Naravno, već ga imamo i u Hrvatskoj, a zarade su veće nego na drogama

Image
Foto: Shutterstock

Primjer je afera Vjetroelektrane u kojoj su privatni investitori podmićivali državne službenike. Europol procjenjuje da su globalne štete tog kriminala do 218 milijardi eura

16.7.2022.
10:32
Shutterstock
VOYO logo

Klimatski kriminal, koji je povezan i s klimatskim promjenama, posljednjih je godina postao ne samo unosan posao već i globalna prijetnja svjetskoj sigurnosti, piše u subotu Večernji list, prenosi Hina.

Prema navodima Europola, to je specifična vrsta kriminala, jer se za razliku od trgovine drogom, oružjem ili ljudima velikim dijelom odvija legalnim putem zato što u njemu sudjeluju stručnjaci raznih profila. Što je i logično jer je za krijumčarenje zaštićenih životinja ili biljki potrebno stručno znanje, kakvo nije potrebno za krijumčarenje droge ili oružja. Usporedbe radi, Europol u svojim godišnjim procjenama prijetnji od organiziranog kriminala navodi da se na trgovini drogom godišnje zarađuje oko 40 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarade na klimatskom kriminalu znatno su veće, a još 2016. Europol je procijenio da je ekonomska šteta u globalnim razmjerima zbog takve vrste kriminala između 78 i 218 milijardi eura godišnje. I ta šteta svake godine raste, ugrožavajući svjetske nacionalne ekonomije, a 2019. Svjetska je banka procijenila da će ekonomske štete od krijumčarenja zaštićenih vrsta, ilegalnog ribarenja, bespravne sječe i tome slično uskoro iznositi i dva bilijuna dolara godišnje.

Zanimljivo je da je Europol u godišnjem izvješću koje se bavi ovom problematikom kao poseban sigurnosni problem u budućnosti istaknuo i obnovljive izvore energije. Navode da je to područje u kojem se miješaju investicije privatnog i državnog sektora, što privlači mnoge koji love u mutnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Uloga Hrvatskih šuma /

Mjesečno joj plaćali 40.000 kuna? USKOK opet proširuje istragu protiv Rimac i ostalih zbog afere 'vjetroelektrane'

Image
Uloga Hrvatskih šuma /

Mjesečno joj plaćali 40.000 kuna? USKOK opet proširuje istragu protiv Rimac i ostalih zbog afere 'vjetroelektrane'

U Hrvatskoj je takav primjer afera Vjetroelektrane, u kojoj su privatni investitori podmićivali državne službenike kako bi dobili potrebne dozvole, čak i kad nisu ispunjavali uvjete za pokretanje posla. No kako su to investicije koje se mjere u desecima milijuna eura, podmićivanje je za investitore “prihvatljiv” način poslovanja.

S druge strane, kada se govori o strukturi klimatskog kriminala, iz Europola skreću pozornost i na to da je u velikom dijelu riječ o oportunističkom kriminalu u koji se upletu vlasnici legalnih poslova, poglavito ako se bave trgovinom životinjama, jer im je to način da povećaju svoje prihode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako je zanimljiv, a vjerojatno i pomalo neočekivan podatak da je EU glavno središte krijumčarenja zaštićenih biljnih ili životinjskih vrsta, jer se one iz EU krijumčare dijelom svijeta. Krijumčarenje zaštićenih vrsta za sobom povlači i druge vrste kriminala, ponajprije krivotvorenje raznih dokumenata, ali i mito, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo