POD POVEĆALOM ISTRAŽITELJA / Jesu li Kuščević, Marić, Žalac i Tolušić dobili na vremenu jer su bili ministri i jesu li neki dokazi već uništeni?

Postavlja se pitanje bi li postupci bili pokrenuti i prije dok su njih četvero bili ministri

25.8.2019.
22:30
VOYO logo

Lovro Kuščević, Goran Marić, Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić, četvero je bivših ministara pod USKOK-ovim izvidima.

I dok se situacija oko njih tek raspetljava, a tužitelji i policija pokušavaju utvrditi ima li u njihovim slučajevima kriminala - postavlja se pitanje: bi li postupci bili pokrenuti i prije dok su njih četvero bili na funkciji ministara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li dobili na vremenu samo zato što su ministri i jesu li neki dokazi već uništeni?

U slučaju Lovre Kuščevića policija je po nalogu USKOK-a pokucala na njegova vrata gotovo tri tjedna nakon ispitanih svjedoka. Za jedne - prekasno. Za Kuščevićeve roditelje - sramotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na meti USKOK-a Kuščević je zbog niza sumnji - od štale koja je postala kuća, zbog vile od 350 kvadrata koja je u katastru bila pašnjak, preko sumnjive kupoprodaje poslovnog prostora, pa sve do poljoprivrednog zemljišta koje je kupila supruga, a općina ga prenamijenila u građevinsko. Sve ga je to na kraju stajalo fotelje.

Zbog USKOK-ovih izvida iz Vlade je izletjela i Gabrijela Žalac, miljenica Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksuzni Mercedes koji USKOK češlja već mjesecima, a koji je Žalac tijekom mandata vješto skrivala ovog ljeta snimljen je ispred apartmana u Petrčanima, gdje se Žalac bezbrižno sunčala i odmarala.

Priča o Mercedesu krenula je u ožujku ove godine, kada je 50.000 eura vrijedna E klasa otkrivena u dvorištu bivše ministrice. Automobila nije bilo u imovinskoj kartici, a Žalac je kazala da ga vozi njezina majka koja navodno dnevni najam šibenskom poduzetniku Jollyju za taj auto plaća 1200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite o USKOK-ovim izvidima Žalac nikad nije htjela odgovoriti.

HNS-ov Predrag Štromar, koji je sa svih četvero bivših ministara dijelio radni prostor, poručuje kako se političari u USKOK-ovu istragu ne trebaju miješati: "Ja znam da se neki izvidi rade i kad je netko na poziciji. Konkretno što se tiče gospodina Kuščevića, mi kao stranka smo donijeli odluku na Predsjedništvu prije mjesec i pol dana gdje smo rekli da nije moralno ako si na poziciji i koristiš tu poziciju radi vlastitog bogaćenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo to pripisivalo se i bivšem ministru Goranu Mariću.

U imovinskoj kartici ima dva stana. Dvije garaže. Kuću na moru. I građevinsko zemljište. Sve zajedno procjenjuje se na 2,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što od svega navedenog ima ozbiljnu osnovu?

Problemi su prvo počeli u Živogošću nakon otkrivenog ljetnikovca koji je Marić prikazao jeftinijim nego što jest. Kasnije se doznalo da je kupljen od poduzetnika Šarića čija je tvrtka od Marićeva Ministarstva kupila vilu u kojoj se nalazio ured bivšega predsjednika Republike.

U imovinskoj kartici Mariću nije ni kuća koja glasi na suprugu. Posljednja afera u kojoj mu je upleten sin, Crkva i zapetljani nekretninski odnosi očito je presudila pa je ministarski kraj proglasio na bizaran način - na radnom zadatku. Ispred oronule fasade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK zanima i roštiljarnica Tomislava Tolušića. Točnije, pomoćni objekt koji se nalazi uz njegovu kuću, a koji je u imovinskoj kartici zatajio. Problem je bio i s parcelom u Privlaci koju je nakon prenamjene zemljišta prodao po četiri puta većoj cijeni. 

No što od svega navedenog ima ozbiljnu osnovu za pokretanje kaznenog postupka, znat će se nakon završetka izvida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo