bitka protiv vjetrenjača / Jesu li specijalistički studiji u Hrvatskoj velika prijevara: obećano im je obilje posla i fancy titula od kojih sada imaju jedno veliko ništa

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ozakonjena diskriminacija koja se na ovaj način provodi nad diplomantima stručnih specijalističkih diplomskih studija zapravo se tvrdi da 300 bodova ne vrijedi – 300 bodova

28.2.2017.
14:50
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Studenti Specijalističkog studija Graditeljstva Tehničkog veleučilišta u Zagrebu već mjesecima vode “bitku protiv vjetrenjača” sa Ministarstvom obrazovanja, piše Splitski dnevnik.

Naime, izričito traže da se MZOŠ, odnosno Ustavni sud očituje i izjednači o Zakonu o akademskim i stručnim nazivima, te akademskom stupnju, prema čijim odredbama trenutno diplomanti specijalističkih stručnih diplomskih studija nakon završetka istog, za razliku od sveučilišnih diplomanata ne stječu naziv magistar, iako jednako završe studij sa 300 ECTS bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmimo u obzir da su diplomanti temeljem 300 ECTS bodova i jedni i drugi magistri, jedni po sveučilišnom drugi po stručnom. Jedan ECTS bod predstavlja “etalon, jediničnu vrijednost i osnovu Bolonjskog sustava koji se temelji na binarnosti, mjerljivosti i prepoznatljivosti te usporedivosti studija koji počiva  na jednoj mogućoj osnovi – vrijednosti jedinstvenog ECTS boda”, stoji u priopćenju diplomanata Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Ozakonjena diskriminacija koja se na ovaj način provodi nad diplomantima stručnih specijalističkih diplomskih studija zapravo se tvrdi da 300 bodova ne vrijedi – 300 bodova. Apsurd? Ne, Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programi kolegija i njihova težina i jednih i drugih studija izjednačena je i ECTS bodovima, a odobrilo ih je i samo Ministarstvo obrazovanja. Ono što diplomante muči je činjenica da im se ovakvim kompliciranjem hrvatskog obrazovnog sustava zatvaraju mnoga vrata u zemlji i svijetu zbog niza nelogičnosti.

S početkom 2017. diplomanti specijalističkih studija izgubili su ravnopravnost

“Da stvar bude još gora, 26. siječnja 2016. godine, Sveučilište u Zagrebu koje zastupa rektor prof.dr.sc. Damir Boras, podnijelo je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, a spornim drži izjednačavanje diplomanata sveučilišnih i stručnih studija, koji završetkom školovanja steknu 300 ECT bodova i Razinu 7 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud hitno se sastao 20. travnja 2016. godine i donio odluku kojom prihvaća navode rektora Borasa, odnosno ukida članak 8. stavak 1. Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji glasi: specijalistički diplomski stručni studiji.

Što znači, od 31.12.2016. svi diplomanti specijalističkih diplomskih stručnih studija ne posjeduju više Razinu 7 HKO-a, iako su stekli 300 ECTS bodova”, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminiranje diplomanata na ovaj način nije utemeljeno s obzirom da statistike pokazuju kako u visokorazvijenim zemljama EU, od ukupnog broja polaznika visokoobrazovnih ustanova, oko 80 posto studenata završava stručne studije, a tek 20 posto znanstvene jer privreda zemlje to traži.

Što bi značilo, u Hrvatskoj ljudi sa stručnom diplomom nisu konkurentni sveučilišnim diplomantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu priču pročitajte na stranicama Splitskog dnevnika.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo