'IGRICE' S OTPADOM / Jesu li Zagrepčani prevareni? Holdingove vrećice znatno manje litraže od istih kupovnih

Razliku su primijetili i građani koji smatraju da se radi o običnoj prijevari

12.1.2020.
17:04
VOYO logo

Oni koji recikliraju otpad primijetili su da su vrećice koje im je dostavio Holding znatno manje od kupovnih iste litraže.

Povrh svega, od idućeg mjeseca kreće poskupljenje odvoza smeća, a cijena upravo ovisi i o prikupljenoj količini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrećica za odlaganje plastike i metala s jedne strane, ispod nje obična kupovna: svaka od 60 litara. S druge strane ona za biootpad i još jedna vrećica iz trgovine: i na jednoj i na drugoj piše 30 litara.

Razliku su primijetili i građani koji smatraju da se radi o običnoj prijevari te da je to netko tako odredio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je prijevara, sumnjao je i jedan Zagrepčanin koji se požalio Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača.

"On je čak pokušao ulijevati vodu u tu vrećicu dok nije stalo onoliko litara koliko bi trebalo biti", rekao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača

Lončar kaže kako je potrošač uspio vodom napuniti 20 umjesto napisanih 30 litara. Žaliti se može Zagrebačkom holdingu te očekivati odgovor u roku od 15 dana. No, ne mora tu stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda se nezadovoljan potrošač može javiti s prijavom državnim inspektorima", poručio je Lončar.

Holding ostaje pri svojim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZGH d.o.o. podružnica Čistoća je prilikom nabave vreća za navedene vrste otpada odredila dimenzije istih koje, uz minimalna odstupanja, odgovaraju navedenim volumenima.

U Zelenoj akciji nisu iznenađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi nas začudilo da Holding koji je u niz navrata pokazao da neadekvatno postupa javnim interesom i da kroz ove vrećice za odvajanje otpada postupa nepravilno s građanima", rekao je Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom.

A početkom idućeg mjeseca poskupljuje odvoz smeća. Fiksni dio računa za kućanstva bit će 68 kuna i 57 lipa, a cijena varijabilnog djela ovisit će, uz ostalo, i o naknadi po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je Grad to postavio, to je nekontrolirano i nimalo motivirajuće za građane zato što oni neće biti nagrađeni za svoj trud, trebala bi biti stvarna naplata prema količinama miješanog otpada tako da građani ako više odvajaju, trebali bi imati niže mjesečne račune", rekao je Košak.

Građani su lani za pola godine dobili 13 besplatnih vrećica za odlaganje plastične i metalne ambalaže te 26 biorazgradivih za odlaganje biootpada. No, nemaju ih svi: do kraja mjeseca još 7 posto kućanstava u Zagrebu na prag bi trebalo dobiti svoj paket vrećica različitih volumena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo