I OPET ČEKAJU / Još jedan apsurd na Banovini. Čeka ih kuća iz donacije, ali država ne želi srušiti uništenu kuću

Što se, uopće, događa s obnovom na Banovini?

21.6.2022.
21:00
VOYO logo

Što se događa s obnovom na Banovini? Pitaju se to svakoga dana stanovnici potresom pogođenog područja, osobito oni u Majskim Poljanama, koje su najviše stradale.

Godinu i pol nakon potresa, kuća Stane Bjelajac iz Majskih Poljana više nije za život. Nju, snahu i dvije unučice čeka nova kuća iz donacije, ali radovi ne mogu početi, jer joj država ovu ne želi srušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad ja moje dvoje djece, uvesti unutra neću. Nikada. Sutra da je pozlate, kompletno da je pozlate, moja djeca unutra ući neće. Jer su to zidovi ispucali, što se vidi na oči", govori Stana.

Image
obnova i dalje stoji /

Obnova na Banovini zapela pri izgradnji prvih zamjenskih kuća: Danas je probijen rok od 120 dana!

Image
obnova i dalje stoji /

Obnova na Banovini zapela pri izgradnji prvih zamjenskih kuća: Danas je probijen rok od 120 dana!

No, ovlašteni inženjer, koji ju je pregledao, smatra da kuća nije za rušenje. Smatra da je za obnovu, objašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva. Obitelj Bjelajac sama ne može srušiti kuću, a potrebno je pripremiti teren za nove temelje - jer za njih i još četvero obitelji iz sela stižu montažne kuće koje je donacijom iz Beograda izgradila tvrtka iz Banja Luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta kuća 17 mjeseci kisne. Dobila je crvenu naljepnicu. Pa za 17 mjeseci sigurno je za rušenje. Znači, sigurno bi elaborat i popravak te kuće koštao više, nego da se kuća o trošku države sruši, jer nova kuća je gotova, samo trebamo srušit staru", kazuje gradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

Dotad žive u doniranoj kućici pokraj, no 25 metara četvornih im je pretijesno. Najmlađa unučica na jesen kreće u školu i nada se vlastitoj sobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Središnjem državnom uredu za obnovu, objašnjavaju, zasad ne mogu drukčije postupiti, osim ako ministarstvo graditeljstva ne izda nalog za rušenje.

Dogradonačelnica Gline nezadovoljna je što sve zapinje. "Ministarstvo graditeljstva sve papire u vezi rušenja kuća u Majskim Poljanama je proslijedilo u Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kod tajnika Hanžeka i to već tako stoji dva mjeseca i ništa se po tom pitanju nije poduzelo. Ja tu zbilja ne znam u čemu je problem", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije jasno ni obitelji Bjelajac, ni stanovnicima Banovine. Za mnoge vrijeme nakon potresa kao da je stalo.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo