PLENKOVIĆ SMIJENIO KUJUNDŽIĆA / 'Još jedan ministar odlazi, ali ne zato što nije radio posao za koji je bio plaćen javnim novcem'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milan Kujundžić nije otišao zbog toga što nije pokrenuo reforme koje su sustavu potrebne da ostvaruje svoju svrhu

28.1.2020.
11:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković razriješio je Milana Kujundžića s mjesta ministra zdravstva, a razrješenje je uslijedilo kao rezultat Kujundžićeve "nekretninske afere". Dok se čeka ime novog ministra, koje bismo trebali saznati u srijedu, redaju se reakcije na Kujundžićevu smjenu, a među njima i ona Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

''Nakon tri godine mandata iz Ministarstva zdravstva odlazi još jedan ministar. Milan Kujundžić odlazi zbog neobjašnjivog viška stambenih i zemljišnih kvadrata, neispunjene imovinske kartice, krive procjene vrijednosti i kvadrature nekretnina.
Odlazi zbog svega onoga što nema veze s načinom na koji nije radio posao za koji je bio plaćen javnim novcem'', upozorio je HUBOL.

Kako podsjećaju u priopćenju, ''ministra zdravstva građani Republike Hrvatske plaćaju da vodi sustav koji će im omogućiti ''ostvarenje najviše moguće razine zdravlja''  (Zakon o zdravstvenoj zaštiti NN 100/18, 125/19).''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Milan Kujundžić nije otišao zbog toga što nije pokrenuo reforme koje su sustavu potrebne da ostvaruje svoju svrhu. Nije otišao zbog toga što nema reforme hitne službe. Nije otišao zbog toga što nema reforme bolničkog sustava. Nije otišao jer liste čekanja nisu uređene i dalje rastu. Nije otišao jer se ne prate rezultati dijagnostičkih postupaka i ishoda liječenja. Nije otišao jer nije učinio ništa da liječnici pregovaraju samostalno o svojim radnim pravima. Nije otišao ni zbog nepoštivanja odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nastavka protuzakonitog obračuna plaća  liječnicima i medicinskim sestrama. Nije otišao ni zato što je sustavu ostavio troškove sudskih tužbi'', pobrojali su iz HUBOL-a.

A osim tih budućih milijunskih troškova, kažu, ostavio je iza sebe i još ponešto: ''Ostavio je zvučne izjave radi kojih se morao ispričavati ili ih demantirati. Ostavio je korisnicima zdravstvenih usluga i djelatnicima u zdravstvu krnji Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji su mu politički iskrojili lokalni moćnici. Ostavio je bolnički sustav u ogromnim dugovima bez ikakvog djelovanja da se takvo stanje promijeni. Ostavio je neriješen status liječnika i obračuna njihovih plaća. Ostavio je primarnu zdravstvenu zaštitu na izdisaju, desetke tisuća žena bez ginekološke skrbi i tisuće djece bez pedijatrijske skrbi. Ostavio je sustav kojeg održava preko 3 000 000 prekovremenih liječničkih sati. Ostavio je javni sustav iz kojeg odlaze zdravstveni djelatnici i u kojem svi pacijenti ne dobivaju istu uslugu''.

''Milan Kujundžić više nije ministar zdravstva zbog svojih nezdravstvenih ''poslova'' i jer je tako u ovom trenutku odlučila u tzv. politička volja'', upozorava HUBOL pitajući se ''hoće li doći trenutak kada će tzv. politička volja odlučiti da je na Ksaveru 200a potrebna osoba koja će imati ideje, projekte i vizije kojima bi građanima osigurala zdravstvenu zaštitu zajamčenu zakonima Republike Hrvatske''.

''Ministri zdravstva se mijenjaju. Nekima smo zaboravili imena i  trajanje mandata. Međutim, ono što se pamti je zajedničko svima: Nepostojanje hrabrosti i odlučnosti za rješavanje problema koji su  svima dobro poznati. Kad će tzv. politička volja ispred pojedinačnih  interesa staviti opće dobro? Krajnji je čas. Prije nego što brojni odu tamo gdje se tako živi'', zaključuje HUBOL koji ima i ''jednostavnu poruku budućem ministru i njegovom šefu: hrabrost i odlučnost. I uz to: ''Obliti privatorum publica curate''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo