izazov za proizvođače / Još jedan porast cijena: Svinjsko meso će poskupjeti i budućnost čitavog sektora je neizvjesna

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Hrvatski svinjogojski sektor predstavlja važan segment u ukupnoj vrijednosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje s udjelom od otprilike 25 posto u 2020. godini

29.3.2022.
15:00
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Rast cijena svinjskog mesa sada je očit i u hrvatskim dućanima, nakon što su posljednjih mjeseci u zemljama EU-a zbog rata u Ukrajini cijene svinjetine bile rekordno niske. Europska unija još uvijek nije u mogućnosti predvidjeti koliko će u budućnosti rasti cijene svinjskog mesa zbog izuzetno neizvjesne trenutne situacije na svjetskom tržištu, ali je sasvim izvjesno da se definitivno očekuje cjenovni šok.

Očekuje se skori rast cijena radi opstanka sektora na tržištu, budući je cijena inputa globalno veoma porasla i sadašnja je proizvodnja neodrživa. Strahuje se od daljnjih posljedica i utjecaja na tržište zbog rata između Rusije i Ukrajine koji će se najviše odraziti na povećane troškove hrane za životinje, ali i na cijene energenata, goriva i drugih ulaznih troškova. Zaključak je to sa sastanaka Grupe za civilni dijalog za proizvode životinjskog podrijetla - Radna skupina za "Svinjsko meso" Europske komisije, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijena svinjetine se u EU počela oporavljati tek krajem 2021. godine, te se snažniji rast očekuje krajem prvog i početkom drugog kvartala 2022. godine. Projicirani rast cijena u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu iznosi otprilike 13 posto, ali i to se može smatrati relativno konzervativnom procjenom s obzirom na ukrajinsku krizu i volatilnosti na tržištima koje ju prate, stoga bi rast cijena svinjskog mesa do kraja 2022. godine na zajedničkom tržištu mogao biti daleko snažniji'', priopćeno je nakon sastanka iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Image
super uzgajivačima, ali ne i kupcima /

Cijena odletjela u nebo! Želite li ovu namirnicu na jelovniku, morate platiti čak 50 kuna za kilogram. Skuplja je i od teletine...

Image
super uzgajivačima, ali ne i kupcima /

Cijena odletjela u nebo! Želite li ovu namirnicu na jelovniku, morate platiti čak 50 kuna za kilogram. Skuplja je i od teletine...

Na sastanku je zaključeno kako je budućnost sektora veoma neizvjesna te predstavlja veliki izazov za sve proizvođače, ali se smatra kako je ovo i prilika da se u budućnosti razviju bolji uvjeti za proizvodnju svinjskog mesa, ali i općenito za razvoj boljih uvjeta za stočarsku proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski svinjogojski sektor predstavlja važan segment u ukupnoj vrijednosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje s udjelom od otprilike 25 posto u 2020. godini. Potrošnja svinjskog mesa po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 50 kg, što je daleko više od ostalih vrsta mesa. Stupanj samodostatnosti vlastite proizvodnje svinjskog mesa u istom razdoblju iznosi otprilike 65 posto, ali zbog svih trendova očekuje se daljnji pad.

''Za 2021. godinu još nisu objavljeni službeni podaci, ali se očekuje pad broja svinja za otprilike 2 posto na godišnjoj razini u RH. Takva procjena može se i donekle smatrati konzervativnom s obzirom kako se sektor u navedenom razdoblju suočio sa brojnim problemima poput rasta cijena osnovnih inputa i rekordno niskim cijenama mesa na zajedničkom tržištu. U 2022. godini se očekuje daljnji trend pada broja svinja u RH iz sličnih razloga, samo što bi procijenjeni pad broja svinja od 3,25 posto mogao biti i veći od predviđanja ukoliko se trenutne volatilnosti na tržištima energenata i osnovnih inputa ne stabiliziraju'', objavljeno je iz HPK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo