OBEĆANJA I U 2020. / Još jedna godina iza Vlade: Ministri puni pohvala za svoj rad. Samokritični - samo neki

Ministri govore uglavnom u superlativima o poslu koji su napravili tijekom 2019., no neki i žale zbog propusta

28.12.2019.
8:00
VOYO logo

Godina 2019. polako odmiče. Vrijeme je da ministri i ministrice podvuku crtu uspjeha i neuspjeha.

  • 'Ovoj Vladi dajem jedinicu. Plenković funkcionira samo na pritisak. No kad počne predsjedanje EU, oporba treba utihnuti'

"Sto ću vam uspjeha nabrojati. Sto uspjeha i puno neuspjeha'', kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Prva kategorija se lakše puni. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže: ''Što se uspjeha tiče, mislim, tu nema dileme – to je uvođenje kurikularne reforme u sve škole". O najvećem štrajku u povijesti prosvjete zato ni riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ministru financija Zdravku Mariću godinu je obilježio još jedan uravnotežen proračun i pad kamata, ali nakon šest godina u podinvesticijskoj zoni, najviše ga veseli priznanje rejting agencija: ''Tu prije svega mislim na povratak Hrvatske u investicijski rejting. Dakle, početkom i u prvoj polovici godine dvije od tri rejting agencije su nas vratili tamo gdje nam je mjesto".

No, takvi financijski rezultati ponukali su socijalne partnere da traže svoj dio kolača. Ipak, već spomenuti štrajk prosvjetara i prijetnje štrajkom gotovo svih ostalih dijelova društva ministru rada Josipu Aladroviću nisu pokvarile odnos sa sindikatima: "Što se tiče kolektivnog pregovaranja, koliko god je dugo trajalo, našli smo nekakav zajednički kompromis, našli smo ono što mislimo da je u interesu svih građana Republike Hrvatske".

Sindikati su prijetnjom referendumom za vrijeme Aladrovićevog prethodnika Marka Pavića zaustavili mirovinsku reformu, ali novi ministar ni to ne smatra porazom u svom resoru: "Rekao bih da smo tu polučili djelomičan uspjeh. Nismo proveli sve ono što smo planirali provesti, ali isto tako unaprijedili smo sustav i one ciljeve koje smo postavili u mirovinskoj reformi smo ostvarili."

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hvali se digitalizacijom sustava, a iako je oporba zatražila ocjenu ustavnosti osnivanja Visokog kaznenog suda, taj projekt ne smatra pogreškom: ''Visoki kazneni sud je zapravo jedan projekt u kojem ćemo mi Vrhovni sud dobiti onakav kakav on zapravo treba biti. Vrhovni sud nije žalbeni sud kao što je to danas, nego Vrhovni sud treba biti sud koji zaista sudi u iznimnim situacijama i onda njegove presude imaju težinu".

Za nekim stvarima u godini na izmaku ministri ipak žale. "Žalim što nije započeta gradnja Nacionalne dječja bolnica. Čitate mi misli, budući da su EU fondovi spori, nagovarat ću Vladu da to krenemo iz proračuna'', kaže Kujundžić.

"Nikome nije bilo drago platiti onolika jamstva brodogradilištu iz grupacije Uljanik", kaže Marić. A neki vide prostor za poboljšanje i u vlastitom pristupu kao ministrica poljoprivrede Marija Vučković: "Teško je o tome govoriti, ali mogu biti još bolja prema svojim suradnicima koji vrlo vrijedno rade i doprinose".

Sve što nisu napravili, stigli i završili u ovoj godini, ministri i ministrice čvrsto obećavaju napraviti u 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo