povijesna presuda / Još jedna pobjeda za dužnike u švicarcima: Banka mora isplatiti više od 300.000 kuna

Image
Foto: Thinkstock.com

Sutkinja je argumentirano ocijenila da je zbog ništetnosti promjenjive kamatne stope odnosno cijene kredita i ugovor ništetan

29.10.2018.
15:15
Thinkstock.com
VOYO logo

Općinski sud u Splitu presudio je 26. listopada da je ugovor s valutnom klauzulom u švicarskim francima ništetan te prestaje vrijediti za obje strane, objavila je Udruga Franak. Dodaju kako ne mogu dati nikakve druge podatke, osim da je povijesnu presudu donijela sutkinja Sonja Meštrović

Nakon pravomoćnosti presude banka će morati isplatiti tužitelju kompletan iznos 262.000 kuna, koji je dužnik uplatio do dana podnošenja tužbe plus zatezne kamate i dodatno 44.000 kuna sudskih troškova, na temelju ništetnoga ugovora o kreditu u iznosu 62.000 CHF (oko 290.000 kunske protuvrijednosti u vrijeme isplate kredita).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepostojanje propisa nije opravdanje za mijenjanje kamatne stope

Kamata je cijena, i ona je bitni sastojak ugovora, a u konkretnom ugovoru ta cijena je neodrediva, što je protivno načelu savjesnosti i poštenja. U presudi se navodi kako nepostojanje propisa kojim bi se nedvojbeno utvrdilo kako kamatna stopa mora biti izražena, nije opravdanje za banku da kamatnu stopu mijenja po svojem nahođenju. Dapače, banka je kao savjesni gospodarstvenik imala obvezu ugovoriti elemente važne za promjenu kamatne stope i način primjene tih elemenata.

Iako je sud sukladno EU pravu bio dužan i bez posebnog prigovora stranke sam ispitati ništetnost valutne klauzule CHF, sutkinja je pravilno i iznimno argumentirano ocijenila da zbog ništetnosti promjenjive kamatne stope odnosno cijene kredita jest ništetan i sam ugovor, pa se sud nije posebno osvrtao na presudu VTS-a od 14. lipnja 2018. godina kojom je pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, a sve to u skladu je s prijašnjim odlukama Vrhovnoga suda RH Rev 907/02 i Rev 11/96-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo