vraća se u hrvatsku / Još nije poznato gdje će smjestiti Perešinov MiG: 'To je prevrijedan predmet, treba ga pažljivo sačuvati'

Avion je u Austriji gdje se čuva u Vojno-zrakoplovnom muzeju, a sve je izglednije da će biti vraćen u Hrvatsku

29.4.2019.
22:50
VOYO logo

Avion u austrijskom Vojno-zrakoplovnom muzeju podsjetnik je na hrabrost pilota Rudolfa Perešina. Nije želio pucati na svoju zemlju pa je poletio iz Bihaća gdje je bio u JNA i sletio u Austriju. U Hrvatsku je uspio doći Perešin, ali ne i njegov MiG.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rudi je to uradio u nemogućim uvjetima. Svjedoci smo da on nije mogao sletjeti u Hrvatsku, nemogući uvjeti su bili za njega", kaže brigadir Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot.

Svojim je letom Perešin ohrabrio još trojicu pilota koji su nekoliko mjeseci kasnije prebjegli u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rudi Perešin je bio svjetlo u tunelu mraka za mene, za mene je on simbol nečega što pilot treba uraditi, ja sam mu dok god hodam po ovoj planeti zahvalan", kaže Selak.

I zato je s radošću dočekao vijest o mogućem povratku Rudijeva MiG-a. Objavila je to turistička zajednica austrijske pokrajine Spielberg i to kao obavijest posjetiteljima da samo do kraja tjedna dana mogu pogledati Perešinom MiG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane jučer je potvrdio da se razgovara s Austrijancima, a znakovit je i ministar branitelja.

"Radi se o inicijativi koja traje duži vremenski period, budimo strpljivi i sačekajmo da se to realizira", kaže Tomo Medved (HDZ), ministar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava na avion uz Hrvatsku već ranije tražila je i Srbija. O konkretnim pregovorima s Austrijancima i tome kako je riješen problem povrata aviona još nitko ne želi govoriti. No, svi naglašavanju važnost potpore MiG-ova u Domovinskom ratu.

"Ta potpora, ti avioni u to vrijeme su digli toliko moral, toliko su nas ojačali, toliko su nam dali snage da je to nevjerojatno, tako da su važni simboli koji nas povezuju, simboli Domovinskog rata pa i ovaj avion i vjerujem da će se to ostvariti na najbolji mogući način", kaže general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera HV-a.

A kada stigne u Hrvatsku, pitanje je gdje će se čuvati. U Austriji je bio zatvorenom hangaru u idealnim uvjetima, smjestiti ga na otvoreno, smatra vojni analitičar Igor Tabak, ne bi bilo dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prevrijedan, prerijedak, presimbolično nabijen vojno tehnički predmet koji bi trebalo pažljivo sačuvati otprilike kao u austrijskom Zeltwegu. Bila bi velika šteta kada se u Hrvatskoj ne bi čuvao na sličan način, ne ići u radikalne promjene oznaka, bojanja."

Uz avion u Austriji se čuvaju i Perešinova letačka oprema, naoružanje i osobni predmeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo