Energetska kriza / Još samo dva dana do novog poskupljenja goriva! Donosimo cijene ako ih Vlada ne ublaži i usporedbu s regijom

Image
Foto: RTL

Novi tjedan, nove cijene goriva. Većina bez automobila ne može. SDP traži manje trošarine. Isplati li se još uopće ići u inozemstvo po gorivo?

19.6.2022.
18:37
RTL
VOYO logo

Dva dana su ostala do novog poskupljenja goriva. U Banskim dvorima sastali su se premijer i ministri. Traže rješenje kojim bi ublažili još jedan udar na građane i poduzetnike. Opcija je sve manje, a detalje ima Matea Klišanin.

Novi tjedan, nove cijene goriva. Vozači su bespomoćni, jer većina bez automobila ne može. "Katastrofa. Svaki put kad natankam gorivo cijena je sve veća, tako da ne znam dokle ovo ide", kaže jedan vozač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vrijeme otkucava /

U Banskim dvorima zbraja se i oduzima cijena goriva. Otkrivamo koliko lipa po litri Vlada još ima manevra

Image
Vrijeme otkucava /

U Banskim dvorima zbraja se i oduzima cijena goriva. Otkrivamo koliko lipa po litri Vlada još ima manevra

Drugi vozač pak veli: '' Voziti moramo, a ja kombiniram kombi, motor, malo auto, još samo avion nisam aktivirao.''

Bez Vladine intervencije eurosuper 95 sa sadašnjih 13 kuna i 50 bit će skuplji za 71 lipu, pa bi nova cijena bila 14 kuna i 21 lipu. Eurodizel čak za kunu i pol, sa 13 na gotovo 14 i pol kuna.
Kako doskočiti novim poskupljenjima? U Vladi imaju još malo vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić (SDP): ' Moja je poruka pokreni se Vlado, nemoj rješavati do zadnji dan, jer u utorak dolazi u principu nova cijena goriva, i ublaži udar da građani Republike Hrvatske ovu godinu mogu preživjeti.''

Uz dodatno smanjivanje trošarina, SDP predlaže i smanjenje stope PDV-a na gorivo, iako su iz Vlade već upozoravali da europske direktive takav potez ne predviđaju. Energetski stručnjak Ivan Brodić, urednik portala Energypress.net, između ostalog kaže da Vlada može još jednom smanjiti trošarine na gorivo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dobro da postoji prag trošarina zbog toga što bi daljnjim smanjenjem trošarina došlo u pitanje servisiranje duga za autoceste. Autoceste su infrastruktura o kojoj ovisi velik dio hrvatskog BDP-a pogotovo u smislu turizma.''

I cijene namirnica odletjele su u nebo, a donedavni odlasci po gorivo u susjedne zemlje više se baš i ne isplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je u Hrvatskoj cijena eurosupera i eurodizela 13 i pol i 13 kuna, u Sloveniji građani to gorivo kupuju po 11 kuna i 74 lipe, te 12 kuna i 55 lipa. U Srbiji, pak, eurosuper je 12 kuna i 72 lipe, eurodizel nešto više od 13, a Bosni i Hercegovini oba goriva kreću se oko 13 kuna. Mađari plaćaju najjeftnije gorivo.

Cijeli prilog iz RTL-a Danas pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo