prijava imovine / Josipa Rimac kažnjena s 4000 kuna zbog sukoba interesa, a ne mora platiti ništa?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upravni sud donio je nepravomoćnu odluku protiv koje Povjerenstvo još može uložiti žalbu

17.11.2018.
9:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac s četiri tisuće kuna jer nije prijavila svu imovinu, nakon čega je Rimac podigla spor na splitskom Upravnom sudu gdje je 5. studenog donesena odluka u njenu korist.

Izvjestiteljica Povjerenstva Tončica Božić je 13. travnja, kada je odluka donesena, rekla da je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Rimac ima tri stana te da je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu i na taj način obmanula javnost i Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovina koji je njen suprug stekao darovnim ugovorom

Kako piše Slobodna Dalmacija, provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrđeno je da je suprug Josipe Rimac u Kninu vlasnik tri etaže tri stana. Naime, Rimac je u svom očitovanju u listopadu navela kako se radi o imovini koju je njen suprug stekao kao branitelj darovnim ugovorom od RH te da obitelj sporne tri etaže shvaća kao njihov dom. 

Rimac je iz porezne uprave dostavila potvrdu o vrijednosti imovine, ali Povjerenstvu to nije bilo dovoljno pa je Rimac pokrenula spor. Upravni sud donio je nepravomoćnu odluku protiv koje Povjerenstvo još može uložiti žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci očekivali takvu presudu

Slobodna Dalmacija piše kako su stručnjaci koji se bave takvom problematikom očekivali takvu presudu jer smatraju da Povjerenstvo za sukob interesa ima pretvrd stav prema načinu prijavljivanja imovine dužnosnika, posebice jer postoje određene nejasnoće i pravne praznine te nema regulative kako se nekretnine trebaju prijavljivati.

Sud je zaključio da u ovom predmetu nema nesklada jer je Rimac prijavila kuću, broj nekretnine s vrijednošću kako ju je procijenila porezna uprava te sud smatra da nije imala namjeru bilo što prikriti. Imeđu ostalog, u zakonu ne postoji obveza da se moraju označiti posebne etaže, već samo ukupna površina, što je Rimac i učinila. Konačan pravorijek donijet će Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo