PRVI INTERVJU NAKON izbora / Josipović: Drastično mijenjam retoriku i uvjeren sam u pobjedu!

Pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora Ivo Josipović u prvom intervjuu nakon dramatične izborne noći otkrio je za RTL Danas kako planira poboljšati rezultate u drugom krugu i zbog čega smatra da njegova prednost nije bila veća.

29.12.2014.
18:40
VOYO logo

U prvom intervjuu nakon uzbudljive izborne noći, aktualni predsjednik i pobjednik prvog kruga Ivo Josipović kazao je za RTL Danas kako planira zaoštriti svoju retoriku te otkriva koje faktore smatra odgovornima za tijesan rezultat.

Nakon prospavane noći, kakvi su dojmovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć smo ostali malo duže proslaviti pobjedu u prvom krugu. Malo smo analizirali kako je došlo do baš ovakvih rezultata, a ne nekakvih drugačijih rezultata. Mislim da smo na dobrom, pravom putu da u drugom krugu pobjeda bude mnogo uvjerljivija.

Što ste zaključili? Kako je došlo do ovakvih izbornih rezultata? Jeste li nezadovoljni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su i dalje pobjednički. Razlika između prijašnjih anketa, koje su bile u moju koristi, i ovih sada, gdje se razlika smanjila, leži u nekoliko faktora. Kao prvo, pojavio se novi, mladi kandidat koji je iz dana u dan dobijao sve više simpatija i to primarno iz mog kruga glasača. On je na jedan dobar način artikulirao nezadovoljstvo građana određenim stvarima, posebno socijalnim problemima. Moje viđenje tih problema je dosta slično u smislu postojanja tih problema. Međutim, ja nudim neka drugačija rješenja. Nadam se da su oni brači koji su glasovali za gospodina Sinčića prepoznati da je to teren na kojem zajedno igramo.

Snijeg je odigrao svoju ulogu. Očito je da jedan dio starijeg biračkog tijela nije izišao na izbore zbog vremenskih nepogoda. Razlika je možda bila i u organiziranosti. Smatram to greškom sebe i svog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto bi birači gospodina Sinčića u drugom krugu glasovali za Vas? Oni su jako nezadovoljni i traže brza rješenja. Prije svega su protiv političkog establišmenta.

Da je gospodin Sinčić pobijedio, možda bi i on bio politički establišement. On će i biti vođa jedne političke stranke, koja će biti uspješna, ali to ne znači da će time postati strana naroda. To vrijedi i za neke druge političare, tu i sebe ubrajam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lome li se preko vaših leđa nesuglasice u SDP-u?

Ne bih rekao da je stanje u pojedinim strankama ključni razlog mog rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što možete napraviti u drugom krugu kako biste poboljšali svoj rezultat?

Sasvim sigurno ću malo promijeniti svoju retoriku. Naime, u prvom krugu sam bio jako fin. I u drugom krugu ću biti fin i pristojan, ali neću se sustezati pokazati neke aspekte politike koju zagovara moja protukandidatkinja i stranka iza nje. Riječ nije samo o povijesti, nego i o sadašnjosti našeg društva, u kojem sve ono što se činilo i ono što se planira kroz političke programe, Hrvatsku vodi nekom drugom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto to niste radili u prvom krugu? Zašto ste čekali?

To je pitanje koje je logično. Pretpostavio sam po prirodi stvari da bi građani to mogli prepoznati. Vidim da nije možda bilo prepoznato i na tome će sada biti naglasak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li vam se taj pristup obiti o glavu?

Ne. To sam isticao i u sučeljavanjima, ali taj aspekt očito treba dodatno naglasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vas strah da biste mogli biti prvi hrvatski predsjednik koji se na Pantovčaku zadržao samo jedan mandat?

Ni slučajno. Uvjeren sam u pobjedu. Ta pobjeda će biti jako uvjerljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako planirate prići glasačima gospodina Sinčića i na kojima mislite mobilizirati glasače koji nisu izišli na izbore?

Nije riječ samo o glasačima gospodina Sinčića, to je samo jedan dio biračkog tijela. Vidjeli smo da nikada manje glasača nije izišlo na izbore. Ovaj postotak od 40-ak posto zavarava jer su smanjeni, očišćeni birački popisi. Glasalo je oko 250.000 glasača manje nego u prvom krugu 2009. godine. Još jednom, dio je razloga u vremenskim prilikama, a dijelom i u motivaciji birači. Ali tu sam sada ja i moj tim da te birače pozovemo da sada ipak iziđu na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša protukandidatkinja ipak se može osloniti na jednu vrlo discipliniranu, snažnu stranačku mašineriju koja rijetko zakaže kada je riječ o izlasku na izbore. Možete li se vi osloniti na vaše partnere?

Mogu se osloniti na svoje partnere i ekipu. Cijela mašinerija HDZ-a zajedno sa svim svojim političkim savjetnicima izvukla je maksimum i ipak sam ih pobijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate li da je to njihov maksimum, da ne mogu dovesti više ljudi na biračka mjesta?

Možda mogu još nekoga, ali ja mogu još više. Budite uvjereni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo