TKO IMA NAJBOLJE ŠANSE? / Josipović o utrci za Pantovčak: 'Nisam još razgovarao o kandidaturi, ali ne isključujem to'

Bivši predsjednik komentirao je izglede Grabar-Kitarović da ponovno pobijedi u utrci za Pantovčak

12.1.2019.
19:00
VOYO logo

Još je manje o godine dana do predsjedničkih izbora, ali prema rezultatima RTL-ova najnovijeg istraživanja, Kolinda-Grabar Kitarović prva žena predsjednica u hrvatskoj povijesti bit će ponovno na čelu države.

Gospodine Josipović, predsjednica prema našoj anketi, vidjeli smo, opet pobjeđuje, ali tek drugom krugu. Kako vama izgledaju njene šanse za reizbor, i vi ste stajali odlično u istraživanjima uoči izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje ankete su bile duplo bolje od one predsjednice. Vrlo je neizvjesno. Stoji puno lošije nego bi se očekivalo, možda je razlog tome nedostatak substancijalne politike, ne mogu se sjetiti ni jednog značajnijeg poteza, a izazivači su respektabilni. Vidjet ćemo tko će još biti izazivač. Teza ona pobjeđuje - daleko smo još od toga."

Koliko je za nju problematična najava protukandidata ili protukandidatkinje s desnice, nakon "afere savjetnik" čini se da gubi podršku dijela dosadašnjih pristaša?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Desnica ima jednu vrlinu, određenu vjernost, oni u konačnici ipak glasaju za svog kandidata, za razliku od lijevih glasača koji su puno osjetljiviji, jedna gesta može dovesti do toga da neki ne izađu na izbore ili zaokruže nekog drugog."

Je li Zoran Milanović dobar protukandidat, može li on okupiti glasove ljevice i centra potrebne za pobjedu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih htio coprati. On je respektabilan kandidat, ali ono što se ja pitam - je li on uopće kandidat ljevice? Želim da pobijedi netko iz oporbe, mislim da ima barem 10 osoba koji bi bili bolji od aktualne predsjednice."

Je li Dalija Orešković dobar kandidat, raste joj potpora iako sama najavljuje da je zanimaju stranački, a ne predsjednički izbori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je respektabilna osoba, ali nisam siguran da može prikupiti toliki broj glasova, preko milijun glasova je potrebno ako želite pobijediti. Gospođa Orešković ima poštovanje javnosti, neke ideje koje su i meni simpatične i bliske, ali pitanje je može li napraviti taj veliki korak. Na izborima ne pobjeđuje samo kvaliteta kandidata nego i infrastruktura stranaka koje vas podržavaju, i tu kandidati HDZ-a imaju jednu veliku prednost, a ni izborna pravila ne idu u prilog onima koji nisu iz HDZ-a."

Što je s vama, razmišljate li o novoj utrci za Pantovčak, politički ste se udružili s Glasom Anke Mrak-Taritaš? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još pregovaramo, danas je jedino važno da pomognem da se ljevica, lijevi centar ponovno ujedine, što formalno što koalicijski, što akcijski kada govorimo o dnevnoj politici. Ne bih isključio kandidaturu, ali mislim da treba biti realan. O mogućoj kandidaturi nisam ni sa kim razgovarao. Mi sad pregovaramo s GLAS-om, razgovaramo kako bi izgledala zajednička stranka, imamo određenih mimoilaženja, ali ima interesa i u SDP-u. On je zaista centralna stranka, bez obzira na slabosti koje ima ovog trenutka. Ja se nadam da će u SDP-u tu odgovornost koju imaju prihvatiti."

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo