bivši ministar obrazovanja / Jovanović: 'Mihalinec ima selektivno pamćenje, Milanovićeva vlada je povećala koeficijente'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović prozvao je sindikalistu Branimira Mihalinca kao odgovornog za niske koeficijente

25.10.2019.
15:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP-ov zastupnik i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović u petak je sindikalistu Branimiru Mihalincu, koji je Vladu Zorana Milanovića prozvao kao odgovornu za niske koeficijente u školstvu, poručio je kako je ta Vlada nakon uvođenja reda i rasta povećala koeficijente prosvjetarima i pokazala da ispunjava obećanja.

Tvrdi da se 2012. i 2019. godina ne mogu usporediti

Nakon što je Mihalinac pozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar Kitarović i Miroslava Škoru da se očituju o štrajku prosvjetara, ali ne i SDP-ova kandidata Zorana Milanovića jer njegov mandat nije ocijenio pozitivnim za resor obrazovanja, Jovanović je u petak odgovorio kako je to "proziran dupli pas sindikalnog čelnika i dijela predsjedničkih kandidata“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Do izražaja je došlo selektivno pamćenje 'bećara Mihalinca' i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović", rekao je i istaknuo kako se ne može uspoređivati 2012. i 2019. godina.

"Državne financije koje je 2012. zatekla Vlada Zorana Mianovića bile su pred rasulom zbog pljačke koje je organizirao i proveo Ivo Sanader, u čijoj su Vladi sjedili Kolinda Grabar-Kitarović i kriminalna HDZ-ova vrhuška koja je financirala osobne i stranačke potrebe i kampanje od 2003. i 2011. godine. Prema tome, u mandatu Vlade Zorana Milanovića, zbog opljačkanog državnog proračuna, dovedena je u pitanje isplata mirovina i plaća državnih i javnih službenika. Zbog toga se nije moglo povećavati te plaće“, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlada Zorana Milanovića povećala je koeficijent''

Jovanović je ustvrdio kako je ta Vlada uvela red, osiguran rast te ispunila obećanje da će s prvim znancima oporavka prvi na redu za povećanje plaća biti učitelji i nastavnici.

"Stoga je 2014. godine, što su gospođa predsjednica i sindikalni bećar Mihalinec zaboravili, učiteljima i nastavnicima i stručnim suradnicima u odgojno-obrazovnom procesu, koji neposredno rade s učenicima, koeficijenti povećani za 3,5 posto, mentorima za šest posto i savjetnicima za 8 posto. Time je Vlada Zorana Milanovića s riječi prešla na djela i pokazala da ispunjava obećanja'', naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović ističe kako zbog neučinkovitosti pravosuđa "ta pljačka proračuna" nije sankcionirana, pa tadašnja ministrica Grabar-Kitarović i premijer Ivo Sanader, kao ni HDZ nisu dočekali pravomoćnu osuđujuću presudu.

"Neću sad govoriti o milijardama kuna koje su, unatoč opljačkanom proračunu, izdvojene za besplatan školski prijevoz, stipendije i školarine, ali moram naglasiti da je jedina suvisla strategija koju Hrvatska danas ima strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je donijela Vlada Zorana Milanovića. Temeljem nje se danas provodi obrazovna reforma i temljem nje su opravdani zahtjevi učitelja i nastavnika za veće plaće, jer u toj strategiji piše da im se plaće moraju povećati“, istaknuo je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da se Mihalinec obratio samo aktualnoj predsjednici i Škori Jovanoviću "jasno govori o njegovim preferencijama''.

"Drago mi je što je veliki broj učitelja i nastavnika i predstavnika sindikata reagirao, osuđujući ponašanje sindikalnog bećara i zahtjevom da se njihov štrajk ne instrumentalizira u korist podrške bilo kojem predsjedničkom kandidatu", zaključio je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo