KRIVOTVORENE DIPLOME / Jovanović pitao Vladu hoće li i oni provjeravati 'lažnjake': 'Kuščević već radi na tome'

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Tko zna koliko je lažnih diploma i svjedodžbi u u tijelima javne vlasti i javnim poduzećima?

4.7.2019.
19:00
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo niz lažnih diploma u svome resoru, rijetki su oni koji se nisu zapitali koliko još neotkrivenih lažnjaka čuči diljem Hrvatske. Pogotovo jer je slučajeva krivotvorenih svjedodžbi i sličnih isprava već bilo razotkriveno pozamašan broj na nižim lokalnim razinama.

Čemu se truditi kad netko drugi bez ikakvih napora, a često i posljedica može nabaviti diplomu, prostrujalo je i mnogim glavama mladih koji tek trebaju stupiti u svijet rada pa su zaredala i upozorenja da tolerancija takvog ponašanja zasigurno neće odmoći iseljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u siječnju 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je započelo proces provjere vjerodostojnosti isprava - diploma i svjedodžbi zaposlenih u sustavu obrazovanja. U dosadašnjem postupku otkrivene su 22 nevjerodostojne isprave, odnosno 16 diploma i šest svjedodžbi, a protiv osoba za koje je utvrđeno da su zaposlene temeljem nevjerodostojnih isprava odnosno diploma i svjedodžbi poduzete su mjere - izvanredni otkaz ugovora o radu i kaznena prijava.                         

Hoće li Vlada, temeljem iskustva Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuti provjeru vjerodostojnosti diploma svih zaposlenih u tijelima javne vlasti i javnim poduzećima, pitao je Vladu predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije i SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika državnih tijela te tijela i upravnih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, započeta je u travnju 2017. godine i traje u kontinuitetu'', odvratila je Vlada u odgovoru Jovanoviću koji potpisuje premijer Andrej Plenković.

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva
Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Ministarstvo uprave, pišu, ''potaknuto učestalim zaprimanjima predstavki i pritužbi kojima se ukazuje na moguću nevjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika državnih tijela te tijela i upravnih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zatražilo je od čelnika navedenih tijela poduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija (ustanova) koje su isprave izdale te da o utvrđenom i poduzetom obavijeste Ministarstvo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem do sada zaprimljenih obavijesti o izvršenim provjerama tijekom 2017., 2018. i 2019. godine u državnim tijelima je, navode, utvrđeno 26 nevjerodostojnih diploma i svjedodžbi o stupnju obrazovanja i struci državnih službenika i namještenika, a u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave tek jedna manje, odnosno 25 nevjerodostojnih diploma i svjedodžbi.

''Provjerom nisu obuhvaćene pravne osobe od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, među ostalim, pravne osobe koje imaju javne ovlasti, s obzirom da na to da Ministarstvo uprave nije nadležno provoditi upravni ni inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se uređuju radni odnosi u tim pravnim osobama'', napomenuli su iz Vlade i Jovanovića uputili ga da se ako mu trebaju dodatna obrazloženja, obrati Lovri Kuščeviću, ministru uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo